Spreekbeurt Marokko

Wil jij een spreekbeurt over Marokko geven? Bij ons zit je zeker helemaal goed! Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt om van start te kunnen met jouw spreekbeurt over Marokko. Mocht je informatie missen, onderin hebben we allerlei handige links opgenomen om jou op weg te helpen! Ook vind je hier wat plaatjes van Marokko en een leuk filmpje! Deze Marokko spreekbeurt is geschikt voor basisschool leerlingen in groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Veel succes alvast met de voorbereidingen en zet ‘em op! Marokko weetjes en meer informatie over Marokko vind je dus op deze pagina!

 

Inleiding spreekbeurt over Marokko

Marokko is een land dat ligt in het noorden van Afrika. Het land ligt aan de kust van de Middellandse Zee. De inwoners van Marokko heten Marokkanen. Het land is 446.550 vierkante kilometer groot en daarop wonen  ruim 29,6 miljoen inwoners. De hoofdstad van Marokko is Rabat. De talen die het meest gesproken worden zijn Arabisch en Berbers. Marokko is een Parlementaire democratie. Dit betekent dat de burgers vertegenwoordigers kiezen in het parlement mogen, waar de wetten worden gemaakt.  De regeringsleider van Marokko is Abdelilah. Het geld dat gebruikt wordt is de Marokkaanse Dirham.  De Islam is de meest voorkomende religie in Marokko, daarna komt het Christendom en Jodendom.

marokko1

 

Geschiedenis van Marokko

Marokko is natuurlijk niet altijd hetzelfde geweest. De oudste staat van het land zoals we het nu kennen was het koninkrijk Mauretania. Deze bestond vanaf 110 voor Christus. Het land dat later Marokko zou worden, was vanaf 1912 bezet door Frankrijk en Spanje. Op 2 maart 1956 verklaarde Marokko zich onafhankelijk en werd het Marokko zoals we het nu kennen.

 

 Gesproken taal in Marokko

Marokko heeft twee officiële talen: Arabisch en het Berbers. Veel Marokkanen spreken ook andere talen zoals Frans, Spaans en soms Engels. Dat komt bijvoorbeeld door de bezetting van Frankrijk en Spanje op Marokko. Ook worden er veel andere talen in de media gesproken, waardoor de Marokkaanse inwoners dit oppikken. Op school wordt er ook lesgegeven in verschillende talen.

Arabisch heeft een ander alfabet dan bijvoorbeeld Nederlands. De taal wordt ongeveer door 280 miljoen mensen in verschillende landen gesproken. Het Arabische alfabet heeft 28 letters. Een groot verschil met het Nederlandse alfabet is dat er van rechts naar links wordt geschreven, terwijl Nederlanders van Links naar rechts schrijven. Cijfers worden in het Arabisch wel van links naar rechts geschreven. In 1973 werd Arabisch de zesde taal van de Verenigde Naties, naast Mandarijn, Engels, Russisch, Frans en Spaans.

Wil je zelf een beetje Arabisch leren? Hieronder is een filmpje die je op een leuke manier de eerste 10 cijfers in het Arabisch leert:

 

Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken is wereldwijd bekend. De gerechten hebben vaak een lange traditie en geschiedenis. De Marokkaanse keuken lijkt een beetje op de mediterrane en de Afrikaanse keukens. Deze keuken staat er om bekend om erg gekruid te zijn, maar dan andere soortgelijke Arabische keukens. Niet alleen hun gerechten, maar ook de thee is erg gekruid. Marokkanen drinken hun thee heel sterk en met heel veel suiker of honing. Ook drinken Marokkanen veel thee met muntblaadjes. Daarnaast maakt Marokko ook wijn, maar dat wordt in Europa niet zoveel gedronken. Dit zijn een paar belangrijke gerechten in de Marokkaanse keuken:

  • Couscous, piepkleine korreltjes deeg
  • Tajineschotels, schotels met verschillende ingrediënten
  • Briourettes, bladerdeeghapjes
  • Merguezworst, gekruide worst van lamsvlees of rundvlees
  • Pastilas, gevulde, hartige taart van filodeeg
  • Harira, rijk gevulde soep met onder andere linzen

marokko2

Marokkaanse tradities

Zoals elk land, kent ook Marokko vele tradities. Zo worden huwelijksfeesten uitgebreid gevierd in de Marokkaanse cultuur. Vaak duurt een bruiloft wel zeven dagen lang. Zo neemt de bruid een bad in melk om zich te zuiveren. Ook draagt de bruidegom één officiële mannenjurk naar de bruiloft en nog twee andere pakken. De handen van de bruid worden beschilderd met henna, een soort oranje verf die een tijdje op de huid blijft zitten.

Daarnaast heeft Marokko ook religieuze tradities. Het grote merendeel van de bevolking in Marokko is moslim. Een traditie die bij de Islam hoort, is de ramadan en het suikerfeest. De ramadan wordt gehouden in de negende maand van de Islamitische maankalender. Dan vasten Moslims een maand lang een groot deel van de dag om zich in te leven in de armen en minder bedeelden. Na de ramadan komt het suikerfeest, dan wordt er flink gefeest met familie en vrienden. De mannen gaan dan gezamenlijk naar de moskee en de vrouwen staan de hele ochtend in de keuken om de uitgebreide maaltijd voor te bereiden. De beste kleren worden uit de kast getrokken en iedereen loopt er feestelijk bij. De hele dag gaat iedereen zoveel mogelijk bij familie op bezoek.

 

Weetjes over Marokko… Wist je dat…

  • Veel Nederlandse woorden afstammen van het Arabisch? Bijvoorbeeld, abrikoos, caravan en oranje.
  • De hoofdstad van Marokko, Rabat, niet de grootste stad is? Casablanca is de grootste stad in Marokko.
  • In Nederland rond de 370.000 Marokkanen wonen?

 

Wat vond je van de Marokko spreekbeurt?

Wij zijn daar heel benieuwd naar! Wil je ons laten weten wat je van onze spreekbeurt vond? Hoe was je spreekbeurt gegaan en zit je in groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8? Wij zijn erg benieuwd of onze Marokko weetjes het ook goed hebben gedaan bij jullie!

Vond jij Marokko een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurten dan ook wel interessant:

Hulp nodig bij je presentatie? Leer hier hoe je er eentje maakt met Prezi of Powerpoint.

 

Een gedachte over “Spreekbeurt Marokko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.