Dolfijnen spreekbeurt

★★★★★ Ben jij opzoek naar een spreekbeurt over dolfijnen? Op deze website vind je zeker jouw dolfijnen spreekbeurt! De volgende spreekbeurt over dolfijnen is geschikt voor groep 5, groep 6, groep 7 én groep 8! Je mag natuurlijk altijd onze tekst aanpassen voor jouw eigen spreekbeurt. Veel succes alvast en zet ‘em op! Als je goed voorbereid gaat naar de klas is er geen reden tot paniek en dus ook niet om zenuwachtig te zijn! Alvast heel veel succes dus! Deze spreekbeurt is ook goed te gebruiken voor dolfijnen weetjes en gewoon algemeen dolfijnen informatie voor kinderen!

 

Introductie: spreekbeurt over dolfijnen?

Het is handig om bij de introductie van jouw spreekbeurt te vertellen waarom je voor dolfijnen hebt gekozen. Heb jij een speciale band met deze dieren? Zo ja, waarom dan? Wat vind je zo leuk, mooi of misschien zelfs fascinerend aan dolfijnen?  Zo weet zowel de leraar als jouw klasgenoten waarom jij jouw spreekbeurt over dolfijnen doet!

 

Algemene dolfijnen informatie

Dolfijnen zijn familie van de in zee levende walvisachtigen. Ja, walvisachtigen. Grote vissen dus! Dolfijnen als groep worden ook wel ‘dolfijnachtigen’ of ‘echte dolfijnen’ genoemd en vormen een familie uit de onderorde ‘tandwalvissen’. Dolfijnen komen voor in alle zeeën, dus ook in de Noordzee van Nederland,  maar ook in zoet water rivieren. Er bestaan, zover bekend, ongeveer 36 verschillende soorten dolfijnen ter wereld. Wie weet zijn er nog een heel stel dolfijnen die nog niet ontdekt zijn. De kleinste dolfijn, met een lengte van maar 1,2 meter en zo’n 40 kilo aan gewicht,  is de Havisidedolfijn. De grootste dolfijn ter wereld is de orka. De mannetjes orka’s kunnen wel bijna 10 meter lang worden en zo’n 5,5 ton wegen (5,5 ton is 5.500 kilo!). Deze spreekbeurt gaat alleen niet over orca’s, dus laten we deze even met rust! Dolfijnen kunnen dus qua grootte enorm verschillen. Ook qua uiterlijk kunnen enorm anders zijn van elkaar. Als je meer afbeeldingen van de verschillende soorten wilt zien, zie onderaan deze pagina!

dolfijnen spreekbeurt info

Wat staat er op het menu?

Dolfijnen kom je vooral tegen in de ondiepere delen van de zee. Op het menu van een dolfijn staat eigenlijk altijd vis, met in het bijzonder inktvis! Logisch is natuurlijk dat orka’s meer eten nodig hebben en op grotere vissen jaagt. Ohja, zij eten trouwens ook zeehonden!

 

Slim en sociaal!

Dolfijnen staan er ook om bekend dat ze zeer sociale en slimme dieren zijn en hebben grote hersenen. Doordat ze zo slim zijn ze ook sociaal. Met sociaal wordt vooral bedoeld dat dolfijnen graag in groepen leven, net zoals mensen. Men vermoedt dat een combinatie van nieuwsgierigheid en het speelse karakter van de dolfijn ervoor zorgt dat ze vaak contact hebben met andere diersoorten. En laat één van die diersoorten nou de mens zijn! Zo zwemmen dolfijnen vaak met boten mee en zijn ze goed te trainen. Dit is vaak te zien in dolfinaria, zoals het Dolfinarium in Harderwijk! Zeker de moeite waar voor jouw spreekbeurt om dat te bezoeken!

 

Evolutie

Zowel dolfijnen als walvissen en bruinvissen zijn afstammelingen van de zogeheten landzoogdieren. De voorouders van de dolfijn zijn ongeveer vijftig miljoen jaar geleden (vijftig miljoen jaar = 50.000.000 jaar!) in het water gaan leven. Dit tijdperk heet ‘het Eoceen’. Deze dierengroep bestaat dus eigenlijk al heel lang!

 

Dolfijnen weetjes: wist jij dat ze…

 • ...tijdens hun slaap aan het wateroppervlak liggen met hun luchtgat boven water? 
 • …zo’n 35 jaar oud kan worden?
 • …ruim 3,5 meter lang kunnen worden?
 • …tot wel 200 kilo kunnen wegen?
 • …zeven keer sneller kunnen zwemmen de snelste menselijke zwemmers?
 • …zeven meter hoog kunnen springen?
 • …een zachte huid hebben?

 

Zie ook…

Wat vond je van de dolfijnen spreekbeurt?

Beoordeel hier onder de presentatie door deze sterren te geven, te delen met jouw vrienden en een reactie achter te laten! Waren de dolfijnen weetjes handig? Genoeg dolfijnen informatie? Super bedankt alvast!

60 gedachten over “Dolfijnen spreekbeurt

 1. echt gaaf de dolfijn is mijn lievelings dier ik kreeg er een 10+ voor alleen moet ik volgende keer wel de geschiedenis erbij vertellen

 2. leuk aleen erg kort van stuk wij moeten een halve bladzijde per hoofdstuk en wij moeten 6 hoofdstukken maken ja dat is meer dan dit maar het is wel super heb er ook veel aan gehad

  1. Hoi Sanne! Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten. Dat nemen wij heel serieus! Wij gaan kijken of wij de dolfijnen spreekbeurt kunnen uitbreiden. Fijn dat je er toch veel aan hebt gehad en veel succes met jouw spreekbeurt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.