Paarden spreekbeurt

Waarom een spreekbeurt over paarden?

Het is handig om even aan je klasgenoten en juf of meester te vertellen waarom je jouw spreekbeurt over paarden doet. Is het je lievelingsdier? Waarom dan? Rijd je zelf ook paard? Hoe lang dan al? Dit is allemaal leuk om even te vertellen voor je aan je paarden spreekbeurt begint. Deze paarden spreekbeurt is geschikt voor groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Deze pagina is ook prima te gebruiken voor paarden weetjes (kijk beneden!) en gewoon paarden informatie voor kinderen.

Algemeen voor paarden spreekbeurt

In dit stukje krijg je meer informatie voor jouw paarden spreekbeurt. Een paard is een hoefdier dat tegenwoordig vooral als huisdier wordt gehouden. Vroeger was het paard het eerste transportmiddel en nog steeds wordt het vooral gebruikt om op te rijden of om voor een kar of koets te spannen. Een paard is een ‘edel dier’. Dat betekent dat men meestal ‘hoofd’ , ‘mond’ en ‘benen’ zegt in plaats van ‘kop’, ‘bek’ en ‘poten’, zoals bij de meeste dieren wel wordt gezegd.

Verschillende benamingen van paarden

Er zijn natuurlijk verschillende soorten geslachten en leeftijden van paarden. Deze hebben allemaal een andere naam. Hieronder volgt een lijstje met de benamingen.

Hengst: Een mannetjes paard.
Merrie: Een vrouwetjes paard.
Veulen: Een paard dat jonger is dan één jaar.
Jaarling: Paard dat tussen 1 en 2 jaar oud is.
Twenter: Paard dat tussen 2 en 3 jaar oud is.
Ruin: Mannetjespaard dat gecastreerd is en zich dus niet meer kan voortplanten.
 Dekhengst: Een hengst waar goedkeuring voor is gegeven om mee te fokken.
Pony: De kleinere rassen die heel bekend en geliefd zijn. Deze zijn minder dan 1,5 meter groot als ze volwassen zijn.

Hoeven van een paard

Het paard behoort tot de onevenhoevigen. Dat komt omdat het een hoefdier is met maar één teen per been. Heel lang geleden hadden paarden vijf tenen, maar de nagel van de middelste teen is in de loop der jaren uitgegroeid tot een hoef. Zie hier onder ook het plaatje!

paarden spreekbeurt

Planteneters

Paarden zijn planteneters, met een moeilijk woord ook wel herbivoren genoemd. Veel planteneters zijn herkauwers, maar paarden niet. Herkauwers zijn dieren die hun eten, nadat het in de maag is geweest, nog een keer kauwen in hun mond. Paarden gebruiken hun voortanden om gras en andere planten mee af te rukken, zodat ze het met hun kiezen kunnen vermalen. Voortanden worden daarom ook wel snijtanden genoemd. De meeste paarden hebben in totaal zesendertig tanden. Een hengst heeft vier extra tanden tussen de snijtanden en voorkiezen, dit zijn de haaktanden. In zowel de boven- en onderkaak hebben een hengst en een merrie verder zes snijtanden, zes voorkiezen en zes kiezen. Tussen de snijtanden en de voorkiezen hebben paarden een stukje waar geen tanden in zitten. Deze worden ‘lagen’ genoemd. Hierop ligt het bitje van de teugels tijdens het rijden.

Kuddedieren

Paarden zijn kuddedieren. Dit betekent dat ze in de natuur met andere paarden leven. Dat is maar goed ook, want veel paarden worden onhandelbaar als ze alleen moeten leven. In een kudde is er altijd duidelijk iemand de baas. Meestal is dat een oudere, ervaren merrie. Een kudde bestaat meestal uit ongeveer twaalf volwassen merries met hun veulens en een paar hengsten. De meeste hengsten komen in een hengstenkudde terecht.

Nieuwsgierige beesten

Wanneer paarden een bedreiging zien, zullen ze meestal schrikken en vluchten. Als ze niet kunnen vluchten, kunnen ze zichzelf verdedigen. Paarden zijn wel erg nieuwsgierig. Als ze schrikken, willen ze vaak eerst weten wat er aan de hand is voordat ze op de vlucht slaan. Als ze er dan achter komen dat het niet gevaarlijk is, vluchten ze niet.

Paarden weetjes, wist je dat…

  • Een paard gemiddeld zo’n 205 botten heeft?
  • Paarden zowel staand als liggend kunnen slapen?
  • Een wild paard ongeveer 60% van de dag aan eten besteedt?
  • Paarden slapen nooit heel lang, maar juist heel vaak een paar minuutjes
  • Het oudste paard 56 jaar is geworden. Gemiddeld leven paarden 30 jaar.

Zie ook…

Groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8: wat jij?

Dit is dus het einde van onze paarden spreekbeurt voor basisscholen. Wat vond jij er van? In welke groep zit jij? Hoe was het gegaan? Wij horen heel erg graag van je in de reacties hier onder! Handig voor ons ook natuurlijk om te weten of onze paarden weetjes en informatie goed waren! Stuur deze website ook naar je vrienden om ze te helpen!

13 gedachten over “Paarden spreekbeurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.