Word jij later ook een stoere brandweerman? Ben jij dan nu alvast opzoek naar een spreekbeurt over de brandweer? Op deze website vind je zeker dé geschikte brandweer spreekbeurt! Deze is geschikt voor zowel groep 5 en groep 6, als groep 7 en groep 8!
Introductie: spreekbeurt over brandweer!?
Handig is het om eerst te vertellen waarom jouw spreekbeurt over de brandweer gaat. Is het soms omdat jij dat in films hebt gezien? Series? Stripboeken? Is jouw vader, oom of opa brandweerman? Of is het misschien wel een vrouw (komt wat minder voor, maar het kan zeker!). Hoe dan ook: een stoer beroep is het zeker. Vertel jouw klas, juf of meester waarom juist dit beroep zo perfect bij jou past.
Als je werkzaam bent bij de Brandweer dan heb je een hele afwisselende baan, zo komt de Brandweer natuurlijk in actie als het ergens brand maar ze komen ook bij ongevallen en grote rampen. Daarnaast zet de Brandweer zich ook in om branden en rampen te voorkomen. En nu echt beginnen met de brandweer spreekbeurt informatie!
Geschiedenis brandweer
Wist je dat er heel vroeger geen Brandweer was? Als er toen brand uitbrak moesten de mensen zelf gaan blussen met emmertjes water en zorgen dat ze op tijd vluchtte. Tot dat de steden en dorpen steeds groter werden en de mensen inzagen dat het belangrijk was dat dit beter georganiseerd ging worden, ook omdat er steeds meer houten huizen bijkwamen.
Momenteel zijn er zo’n ongeveer 27.000 brandweermannen en -vrouwen actief in Nederland. Een klein deel hiervan werkt als beroeps, de overige vallen onder de vrijwillige brandweer. Een beroeps brandweerman of een vrijwillige brandweerman moeten allebei dezelfde opleiding volgen, het enige verschil is dat een beroeps 24 uur op de kazerne zit en een vrijwilliger wordt opgepiept wanneer er brand is.
De brandweer heeft verschillende taken, ze komen in actie wanneer er brand is of een ongeval is gebeurd maar ze komen ook in actie wanneer er een grote ramp is. Als er brand uitbreekt heeft bijna iedereen de brandweer nodig, zij hebben namelijk veel water bij en kunnen dus snel gaan blussen. Als de brandweer bij een brand aankomt gaan ze eerst op verkenning om te kijken wat er brand en of er bijvoorbeeld nog slachtoffers zijn. Als dit zo is gaat de brandweer eerst uit op redding om de slachtoffers zo snel mogelijk te redden. Als alle mensen veilig zijn gaan ze blussen, in de meeste gevallen zullen ze met water blussen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met schuim of poeder te blussen. Mocht er een ongeval gebeurd zijn waarbij mensen bekneld zitten in de auto dan komt de brandweer ook. De brandweer is namelijk goed getraind in het open knippen van auto’s. Als iemand bijvoorbeeld tegen een boom is aangereden kan het zo maar zijn dat je vast komt te zitten in je auto, de brandweer heeft precies het gereedschap bij waarmee ze de mensen uit de auto kunnen halen.
Verder kan de brandweer ook hulp komen bieden bij bijvoorbeeld noodweer, als mensen wateroverlast hebben doordat er heel veel regen is gevallen kan de brandweer er voor zorgen dat het water wordt weggepompt, ook zullen zij optreden bij omgevallen bomen die bijvoorbeeld over een drukke weg liggen.
Ook werkt de brandweer goed samen met andere korpsen, mocht er een grote brand(ramp) zijn bij de buurt gemeente dan gaan de brandweer korpsen die in de buurt zijn ook mee helpen om de brand te blussen.
Brandweer voertuigen
De brandweer heeft verschillende voertuigen, zo hebben ze natuurlijk de bekende grote rode brandweer auto. Dit noemen ze de tankautospuit. Deze auto gaat overal mee naar toe. Naast de tankautospuit hebben ze ook speciale hulpverleningsvoertuigen, hier ligt meer en zwaarder redgereedschap op. De brandweer heeft ook hoogwerkers, hiermee kunnen ze heel makkelijk branden van boven af bestrijden maar deze wagen worden ook ingezet als er bijvoorbeeld een slachtoffer door het raam naar buiten moet. Verder heeft de brandweer ook een duikteam die optreden bij waterongevallen.
Bij de brandweer werken ze ook met rangen, de regionaal commandant is de grote baas van de brandweer. Zie hieronder alle rangen.
Brandweer weetjes: wist jij dat…
- Deze spreekbeurt is geschreven door een échte brandweerman? Zijn naam is Tomas Nijssen! Cool hé?
- Er bij de brandweer ook vrijwilligers werken?
- Werken bij de brandweer gevaarlijk kan zijn?
- Er bij nood gebeld kan worden naar 112?
- Deze brandweer spreekbeurt geschikt is voor basisschool scholieren in groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8?
Vertel ons hoe je spreekbeurt ging in de reacties hier onder! Veel succes als je nog moet, en niet te zenuwachtig zijn… komt helemaal goed!!!
hoi thomas nijsen
een coole spreekbeurt hoor
ik vind het een super leuke site