Spreekbeurt Brazilië

Ben jij opzoek naar de beste Brazilië spreekbeurt? Stop dan met zoeken, je hebt de beste spreekbeurt over Brazilië al gevonden!  De leuke spreekbeurt over Brazilië is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina staan nog een paar leuke weetjes over Brazilië. Kijk ook even naar de leuke plaatjes van Brazilië in de spreekbeurt. Je leraar en klasgenoten vinden dit vast een leuke spreekbeurt! Dus lezen maar en veel succes met je spreekbeurt! Laat ook even weten wat je van de spreekbeurt vond. Wij willen dat altijd graag weten!

 

Inleiding spreekbeurt over Brazilië

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Het is 8.514.877 vierkante kilometer groot en er wonen 201.009.622 mensen. De buurlanden zijn Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië en Uruguay. De zee waar het aan ligt is de Atlantische Oceaan. Het grootste deel van
Brazilië ligt aan de andere kant van de evenaar. Daarom is het daar zomer als het bij ons winter is en andersom. Echt koud wordt het in Brazilië nooit.

Hier is een filmpje over Brazilië:

 

Geschiedenis van Brazilië

Al duizenden jaren voor Christus waren de Amazonebekken en de kustgebieden van Brazilië bewoond door Indianen. Er waren honderden Indianenstammen die in een paar grotere belangrijke groepen zijn verdeeld, de grootste zijn de Guaraní, de Tupi en de Ge.In

1500 eiste de Portugese zeevaarder Pedro Álvares Cabral de Braziliaanse kusten op voor de Portugese Kroon. Vanaf 1530 kwam de kolonisatie op gang en werden in Bahia en Pernambuco de eerste suikerplantages gebouwd.

Van 1630 tot 1654 werden de Braziliaanse bezittingen van de Portugese Kroon gedeeltelijk overgenomen door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De verschillende gouverneurs van de kolonie wilde zo veel mogelijk immigranten naar het gebied toe lokken, met niet zo veel succes. Uiteindelijk werden de Nederlanders in 1654 weer weg gejaagd door de Portugezen.

In 1807 vluchtte het Portugeese koningshuis, met de latere koning Johan VI, voor het leger van Napoleon naar Brazilië, dat toen nog steeds van Portugal was. Vanaf dat moment werd Rio de Janeiro de hoofdstad van het Portugese rijk. Omdat Portugal, dat daar voor het handelsmonopolie op Brazilië had, bezet was door de Fransen moesten de Braziliaanse havens geopend worden voor buitenlandse (Engelse) schepen.

Toen Johan VI in 1821 terug kwam naar Portugal bleef zijn zoon Peter als baas achter in Brazilië. Hij zorgde dat Brazilie in 1822 de onafhankelijkheid werd, en kroonde zichzelf tot keizer Peter I (de 1e). In 1831 werd keizer Peter I opgevolgd door Peter II.

Spreekbeurt Brazilie

 

Gesproken taal in Brazilië

Brazilian is het enige land in Zuid-Amerika dat Portugees als officiële taal heeft. Het is bijna precies hetzelfde als het portugees dat ze in Portugal spreken, maar er zitten wel soms kleine verschillen is. Het is te vergelijken met het verschil tussen het Nederlands dat Nederlanders spreken en het Nederlands dat Belgen spreken. Het klinkt anders en soms gebruiken we iets andere woorden, maar we kunnen elkaar gewoon verstaan.

Woorden in het Braziliaans:

Een – um
Twee – dois
Drie – três
Tien – dez
Zondag – domingo
Woensdag – quarta-feira
Januari – enero
December – decembro
Ja – sim
Nee – não
Groente – verdura
Desert – sobremesa
Goedemorgen – bom dia
Goedemiddag – boa tarde
Alstublieft – por favor

 

Braziliaanse keuken

In Brazilië is de keuken heel erg verschillend, dat komt omdat het een heel groot land is. In het noorden in het Amazone gebied is aligator, schildpad en hond een hele gewone vleessoort om gegeten te worden. Aan de kust gebieden is vis weer iets wat heel veel gegeten word. Naar het zuiden en in het midden van het land eten ze veel rundvlees, gijt en kip.

Bij heel veel dingen worden rijst en soja bonen gegeten, maar ook okra wordt vaak gebruikt. Dat is een ander soort bonen.

Coxinhas:
Gefrituurde balletjes met kip en roomkaas.
Farofa:
Gebakke casavemeel met eieren en spek, het word vaak over de rijst heen gestrooid.
Feijoada:
Zwarte bonen stoofpot met verschilende soorten vlees en worst.
Moqueca de Camarão:
Een soort currie met garnalen, paprika en kokosmelk.
Pão de mel :
honingkoek, vaak met gesmolten chocolade
Bolo de milho:
Maïscake
Bolo de maracujá:
Passievruchtentaart
Bolo de mandioca:
cassavecake

 

Tradities in Brazilië

Brazilië is een land met veel feestdagen en tradities. Veel feestdagen zijn het zelfde als die van ons. Dat komt omdat bijna het hele land in het christendom gelooft, dus vieren ze net als wij kerst, pasen en hemelvaart. Ook vieren ze carnaval met optochten waar iedereen in danst en veel vrolijke muziek wordt gedraaid.

Spreekbeurt Brazilie

Dansen is heel belangrijk voor Brazilianen. De belangrijkste dansen zijn samba, ashe, lambada en funk. Ook sport is voor Brazilianen heel belangrijk, ze nemen het voetbal erg serieus. Een typisch Braziliaanse sport is capoeira, dit is een combinatie van een vechtsport en een dans.

 

Weetjes over Brazilië… Wist je dat…

  • Bijna alle grote steden van Brazilie aan de kust lijn liggen? Hier wonen ook de meeste mensen.
  • Het in Brazilië heel gewoon is om een half uur in de rij te staan voor de kassa als je boodschappen gaat doen?
  • De belangrijkste maaltijd van de dag lunch is? Maar ook ’s avonds wordt er warm gegeten.
  • Het schooljaar in Brazilië in Februari begint en eindigt in December?
  • Je in Brazilië het wc papier niet mag doorspoelen? Je moet het in een prullenbak gooien.

 

Wat vond je van de Brazilië spreekbeurt?

Wij zijn erg benieuwd wat je van de spreekbeurt over Brazilië vond! Laat je ons ook even weten hoe de spreekbeurt was gegaan? Wat vonden je leraar en klasgenoten er van? In welke klas je zit?  Groep 5, groep 6, groep 7of groep 8 ? Wij zijn erg benieuwd. Brazilië is namelijk een heel leuk land en interessant land om over te vertellen.

Vond jij Brazilië een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurten dan ook wel interessant:

 

Wil je een leuke presentatie maken voor je spreekbeurt? Lees hier hoe dat kan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.