Spreekbeurt China

Wil jij een spreekbeurt over China geven? Dan heb jij hier de beste China spreekbeurt gevonden! Ohja, vergeet trouwens niet om ons te laten weten wat je van de spreekbeurt vond! De leuke spreekbeurt over China is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5,groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina staan nog een paar leuke weetjes over China. Dus lezen maar en veel succes met je spreekbeurt!

Inleiding spreekbeurt over China

China is een erg groot land in Azië. Het land is meer dan 9 miljoen vierkante kilometer en er zijn meer dan 1,3 miljard inwoners. De enige landen die groter zijn dan China zijn Rusland, Canada en de Verenigde Staten. De hoofdstad van China is Peking en de gesproken taal is chinees, wat bestaat uit veertien verschillende talen.

 

Bevolking van China

De inwoners van China heten chinezen. Ondanks dat er drie landen zijn die van oppervlakte groter zijn dan China, heeft China de meeste inwoners van alle landen in de wereld. Momenteel zijn er meer dan 1,3 miljard inwoners en dit aantal blijft groeien. Per jaar komen er gemiddeld 15 miljoen mensen bij. Elk jaar komen er dus ongeveer evenveel inwoners bij als er in Nederland wonen. De regering wil dit in de hand houden en heeft daarom een regel verzonnen. Deze regel houdt in dat er per gezin maar één kind geboren mag worden.

Spreekbeurt China

Geschiedenis van China

Ongeveer 6000 jaar geleden woonden er mensen in China die landbouw bedreven en vee hielden. Deze inwoners behoorden tot de Yang Shao- en Lung Shan-culturen. Vele eeuwen en oorlogen later, rond 221 voor  Christus won het volk Qin een belangrijke strijd. In de periode werd de eerste keizer van China  uitgeroepen Qin Shihuangdi.

De Chinese Muur of de Grote Muur is een grote stenen muur in het noorden van China. De muur is ruim 6000 kilometer lang en moest het Chinese keizerrijk beschermen tegen vijanden. Inclusief verdedigingsgroeven en natuurlijke grenzen heeft een lengte van 8850 kilometer.

 

Gesproken taal

De meeste mensen denken dat er in China chinees wordt gesproken, maar eigenlijk is de officiële taal in China Mandarijn,  ook wel Guanhua genoemd. Dit is dus niet chinees. Er zijn namelijk 14 verschillende talen in China die gebruikt worden. Deze 14 talen kunnen we bij elkaar de Chinese taal noemen. De Chinese taal is de taal die door de meeste mensen ter wereld gesproken worden. De taal wordt dus zelf meer gesproken dan Engels.

Spreekbeurt China

Het alfabet die de Chinezen gebruiken, is niet hetzelfde als het alfabet dat wij kennen. Het chineze alfabet ziet er voor ons meer uit als tekeningen. Die karakters heten Hanzi. Er zijn ongeveer 56.000 verschillende Hanzi. De gemiddelde persoon in China kent niet alle tekens, maar slechts een deel van het alfabet. Om een krant te kunnen lezen of iets dergelijks, moet je ongeveer 3000 karakters kennen.

 

Chinese keuken

De Chinese keuken is erg divers, omdat China zo’n groot land is. Ook zijn er veel invloeden van verschillende volkeren met hun eigen culturen, waardoor er niet echt één keuken is. Ook groeien er in de verschillende delen van China verschillende soorten voedsel. Natuurlijk zijn er wel bepaalde gebruiken die veel voorkomen in China en dat kun je de Chinese keuken noemen. In de Chinese keuken gaat het niet alleen om eten, het voedsel moet ook mooi gepresenteerd worden en een goede combinatie van de basissmaken zijn. De gerechten mogen niet overweldigend zijn in geur of smaak.

Veelgebruikte ingrediënten zijn granen en rijst in het oosten en gierst en tarwe in het Noorden. Deze worden gegeten als pasta’s, puur, pap of als deeg. Vetten, zowel dierlijk zoals van de eend, kip en varken, als plantaardig zoals sesam en pinda worden gebruikt om de granen meer smaak te geven. Taugé en lente-uien zijn de meest gebruikte groenten.

 

 Weetjes over China… Wist je dat…

  • Vier en zeven worden gezien als ongeluksgetallen door chinezen?
  • China ongeveer 240 keer zo groot is als Nederland?
  • China een andere kalender heeft dan wij? In China is het al het jaar 4706 en dat het jaar van de os.
  • De Chinese muur gezien kan worden vanaf de maan?

 

Wat vond je van de China spreekbeurt?

Wij zijn erg benieuwd wat je van de spreekbeurt over China vond! Laat je ons ook even weten hoe de spreekbeurt was gegaan en of je in Groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 zit? Wij zijn erg benieuwd. China is namelijk een heel interessant onderwerp om over te vertellen. Dat vinden je klasgenoten en je leraar vast ook!

Vond jij China een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurten dan ook wel interessant:
Hulp nodig bij je spreekbeurt? Lees dan deze tips over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.