Spreekbeurt chocolade

Spreekbeurt chocolade nodig? De allerbeste en meest complete chocolade (chocola) spreekbeurt vind je hier bij AlleSpreekbeurten.nl! Deze spreekbeurt is bedoeld voor jongeren uit groep 5,groep 6groep 7 én groep 8, de leerjaren van de basisonderwijs dus! Wij hebben geprobeerd om de chocolade spreekbeurt zo gemakkelijk en compleet mogelijk te maken, zodat jij een heel hoog mogelijk cijfer haalt! Lees snel verder en alvast heel veel succes met jouw spreekbeurt over chocolade!

spreekbeurt chocolade

Algemene informatie

Chocolade; iedereen kent het wel en bijna iedereen vindt het lekker. Chocolade is een lekkernij die wordt gemaakt van cacao. Cacao komt uit de cacaoboon, dit is de pit van de vrucht van de cacaoboon. Later vertel ik meer over hoe chocolade wordt gemaakt.  Chocolade wordt over de hele wereld gegeten. In repen, maar ook als bonbons, koekjes, ijsjes of ander snoepgoed.

Geschiedenis van chocolade

Nu in chocolade in elke supermarkt te verkrijgen en voor iedereen betaalbaar. Vroeger was dat wel anders, toen werd chocolade alleen gedronken door adel. Gedronken inderdaad, want tot eind 19e eeuw werd chocolade alleen gedronken.

spreekbeurt over chocolade

De Azteken, de bewoners van Mexico tussen ongeveer 1200 en 1521, verbonden chocolade met de godin van de vruchtbaarheid. Zij maakten van cacao, vanille, piment en chilipeper een chocoladedrank. Deze drank zou volgens hen vermoeidheid tegengaan. Dit komt door de cafeïne die ik cacao zit. Deze drank werd onder andere gebruikt in het hof van keizer Montezuma, de leider van de Azteken.

In 1585 werd chocolade voor het eerst van Veracruz naar Sevilla vervoerd voor de verkoop. De chocolade werd toen nog steeds alleen gedronken, maar de Europeanen maakten er een ander drankje van door de chilipeper te vervangen voor suiker. In 1615 werd de chocoladedrank gedronken bij officiële gelegenheden van de Franse koning, totdat het door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de 17e eeuw was chocolade namelijk erg luxe en werd het bijna alleen door adel gedronken.

Later ontdekten de spanjaarden die in Amerika woonden dat ze van cacaopasta en suiker lekkere koekjes konden bakken. Dat recept hebben ze bijna een eeuw geheim weten te houden. In 1728 kwam er in Engeland de eerste chocoladefabriek.  In 1760 kwamen er ook chocoladefabrieken in Duitsland en Frankrijk. Pas in 1813 werd er ook in Nederland chocolade gemaakt door Jurriaan Blooker. Hij richtte in 1824 de eerste chocoladefabriek in Nederland op.

Chocolade was altijd een erg luxe product, waardoor bijna alleen adel het kon betalen. Tot eind 18e eeuw, toen werd chocolade goedkoper waardoor meer mensen het konden kopen. In 1847 werd de eerste eetbare chocolade gemaakt door de Britse Quaker Joseph Fry. Deze chocolade leek het meest op de chocolade die wij nu kennen.

Hoe chocolade gemaakt wordt

Het belangrijkste bestanddeel van chocolade is cacao. Dit komt van de cacaoboom. Aan de cacaoboom groeit een vrucht, in deze vrucht zitten cacaobonen. Het maken van chocolade is een lastig werkje. Wanneer de cacaobonen worden geplukt, worden ze meteen gedroogd en worden takje, touwtjes en steentje weggehaald die mee zijn gekomen tijdens het plukken.

Van de cacaobonen wordt eerst cacaopoeder gemaakt. Dat wordt gedaan doormiddel van deze stappen:

Gisten
Dit is de eerste stap. De bonen worden in hopen gelegd en bedekt met bladeren van de bananenboom. De cacaobonen moeten 2 tot 8 dagen rusten, dit verschilt per soort cacaoboon. Het gisten is heel belangrijk voor de smaak van de chocolade, dus moet met zorg gebeuren.

Drogen
De cacaobonen worden gedroogd tot ze een vochtgehalte hebben van minder dan 8 procent. Dit kan gebeuren door de bonen in de zon te laten drogen, of ze kunstmatig te laten drogen. Wanneer de bonen gedroogd worden in de zon, worden ze uitgespreid over een schone ondergrond. Om de bonen kunstmatig te laten drogen, wordt er hete lucht gebruikt.

Branden
Door de bonen te branden, wordt de smaak beter. Het branden wordt niet langer dan 10 tot 35 minuten gedaan met een temperatuur van maximaal 150 graden.

Zeven
Na het branden, worden de bonen gezeefd om de cacaoschil en kiemwortelen te verwijderen. Hierdoor blijft er alleen cacaoboon over.

Malen
De cacaobonen worden gemalen zodat er chocolade van gemaakt kan worden.

Na deze stappen ontstaat er cacaoboter. Hiervan wordt chocolade gemaakt door de verschillende ingrediënten te mengen: cacaoboter, melkpoeder, suiker, smaakstoffen en vanille. De ingrediënten verschillen per soort chocolade. Aan witte chocolade wordt namelijk geen cacaoboter toegevoegd en bij pure chocolade wordt de melkpoeder weg gelaten. Zie ook het volgende filmpje over hoe chocolade wordt gemaakt:

Chocoladeproducten

Naast de gewone chocoladerepen, zijn er ook een heleboel andere lekkernijen gemaakt van chocolade. Zoals dit snoepgoed:

  • Brownie, dit is een soort cake van chocolade.
  • Chocoladepepernoten,  deze worden veel gegeten tijdens sinterklaas. Ze zijn te krijgen in de smaken puur, melk en wit.
  • Chocoladevla, een lekker toetje met chocoladesmaak.
  • Chocoladeletters, die krijgen de meeste mensen in hun schoen als ze lief zijn geweest!
  • Chocoladepasta, dit is een zoet broodbeleg.
  • Hagelslag, een ander populair, zoet broodbeleg.
  • Chocoladetaart en chocoladecake, taart op cake waar chocolade in zit.
  • Paaseitjes, deze eten mensen veel tijdens Pasen.

 

Wist je dat…

Hier komen een paar leuke wist-je-dat chocolade weetjes! Wist je dat…

  • In de Italiaanse stad Perugia jaarlijks een chocoladefestival wordt gehouden? Dit is opgericht in 1993 en heet Eurochocolate.
  • Er een spreekwoord is waar chocolade in voor komt? ‘Daar kan ik geen chocolade van maken’ betekent dat iets zo onbegrijpelijk of raar is, dat je er niks mee kan.
  • Het steeds lastiger wordt om aan chocolade te komen? Daardoor zal chocolade in de toekomst misschien weer een luxeproduct worden.
  • In Zwitserland de meeste chocolade wordt gegeten? Daar wordt er jaarlijks wel 11,4 kilo chocolade per persoon gegeten.
  • Chocolade best gezond is? De cacao kan je bloeddruk verlagen.

 

12 gedachten over “Spreekbeurt chocolade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.