Spreekbeurt de Antillen

Ben jij opzoek naar de beste Antillen spreekbeurt? Wij hebben de beste spreekbeurt over de Antillen hier voor je!  De leuke spreekbeurt over de Caraïben is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina staan nog een paar leuke weetjes over de Antillen. Kijk ook even naar de leuke plaatjes van de Antillen in de spreekbeurt. Je leraar en klasgenoten vinden dit vast een leuke spreekbeurt! Dus lezen maar en veel succes met je spreekbeurt! Laat ook even weten wat je van de spreekbeurt vond. Wij willen dat altijd graag weten!

 

Inleiding spreekbeurt over de Antillen

De Antillen is een eilandengroep in de Caraïbische Zee. Op de Bamaha’s na, behoren alle eilanden in de Caraïbische Zee tot de Antillen. Deze eilandengroep wordt ook wel eens Caraïben genoemd. Er zijn ten minste 7000 grote en kleine eilanden en riffen (een ondiepte in het water, zoals een zandbak of rots) in het gebied. De Antillen worden verdeeld in Grote Antillen en Kleine Antillen. De eilanden zijn onderverdeeld in 25 delen waarvan sommige onafhankelijke en andere afhankelijke gebieden zijn. De Kleine Antillen bestaat weer uit de Bovenwindse Eilanden en Benedenwindse Eilanden.  De eilandengroep is tegenwoordig eigenlijk vooral bekend om de piraterij.

 Spreekbeurt de Antillen

Geschiedenis van de Antillen

Er wordt gedacht dat in de Grote Antillen indianen uit Belize wonen en in de Kleine Antillen indianen uit Venezuela wonen. Zij hebben zich tegen het eind van 15e eeuw gevestigd in de Antillen. Het gebied werd aan het eind van de 15e eeuw bezocht door Spaanse ontdekkingsreizigers, zoals Christoffel Columbus en Alonson de Ojeda. Veel eilanden in de CaraÏbisch Zee werden oorspronkelijk ook veroverd door Spanje. Later werden sommige eilanden door Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan de haak geslagen. Tegenwoordig zijn de meeste eilanden onafhankelijk. Deze Europese landen hadden of hebben eilanden in de Antillen veroverd.

 

  • Brits-West-Indië Anguilla, Antigua en Barbuda, Bahama’s, Barbados, Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden, Dominica, Grenada, Jamaica, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago en de Turks- en Caicoseilanden
  • Deens-West-Indië de huidige Amerikaanse Maagdeneilanden
  • Nederlands-West-Indië het huidige Aruba, Curaçao, het zuidelijke deel van Sint Maarten en de Nederlandse BES-eilanden
  • Frans-West-Indië Guadeloupe, Martinique en het noordelijke deel van Sint Maarten
  • Spanje Cuba (onderdeel van het huidige Cuba), Hispaniola (de huidige Dominicaanse Republiek en Haïti), Puerto Rico

 

Hier is een filmpje over de Nederlandse Antillen:

 

Verdeling van eilanden in de Antillen

De Antillen zijn onderverdeeld in de Grote Antillen en de Kleine Antillen. Hier is een lijst van alle eilanden die tot de Antillen behoren.

 

Grote Antillen

Cuba

Hispaniola

Jamaica

Puerto Rico

 

 

Kleine Antillen

De Kleine Antillen is weer onderverdeeld in de Bovenwindse Eilanden en de Benedenwindse Eilanden. Bovenwinste Eilanden zijn de eilanden die meer in de wind liggen. Voor de Benedenwindse Eilanden geldt precies het tegenovergestelde.

Bovenwindse Eilanden

De Maagdeneilanden

Anguilla

SSS-eilanden

Sint Maarten

Saba

Sint Eustatius

Saint-Barthélemy

Antigua en Barbuda

Antigua

Barbuda

Saint Kitts en Nevis

Saint Kitts

Nevis

Montserrat

Guadeloupe

Dominica

 

Benedenwindse Eilanden

Martinique

Saint Lucia

Barbados

Saint Vincent en de Grenadines

Saint Vincent

Grenadines

Grenada

Trinidad en Tobago

Trinidad

Tobago

Bonaire

Curaçao

Aruba (ABC eilanden)

 

ABC-eilanden             

De ABC-eilanden staat voor  Aruba, Bonaire en Curaçao. Deze eilanden horen bij de Benedenwindse Eilanden op de Antillen. Volgens de Nederlands, want de Engelsen zien het precies andersom. Zij rekenen de ABC-eilanden tot de Bovenwindse Eilanden.  De taal die gesproken wordt in de ABC-eilanden is Papiaments. Die taal is afgeleid van het Portugees en het Spaans. De ABC-eilanden behoorden ooit tot het Nederlandse Koninkrijk. Aruba en Curaçao kregen in 1986 een Status Aparte in het Nederlandse Koninkrijk. Sinds dien zijn de eilanden zelfstandig binnen het Nederlandse Koninkrijk. De term Status Aparte is in Oktober 2010 wel afgeschaft omdat zelfstandig zijn als land of eiland in die tijd niet apart meer was, maar heel normaal. Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Sindsdien is ook Bonaire zelfstandig.

 

Spreekbeurt de Antillen

 

Piraterij in de Antillen

De Antillen staat bekend om piraterij. Dit gebeurde in de 17e eeuw tot in de jaren 20 van de 18e eeuw. Piraterij is zeeroverij waarbij andere vaartuigen op een vaak gewelddadige manier gekaapt of bestolen worden op het waten. De periode tussen 1640 en 1680 was de meest succesvolle periode voor piraterij. Die bloeide in de Caraïben door de Britse havensteden zoals Port Royal en Jamaica en het Franse Tortuga.

Groepen Engelsen, Nederlanders en Fransen, die aan hun lot werden overgelaten of schipbreukelingen waren op de kust van het eiland Hispaniola, werden later van het eiland verjaagd. Dan moesten zij op zee gaan leven. Daar overvielen ze vooral Spaanse schepen. Deze vorm van piraterij werd door Engeland en Nederland gelegaliseerd in ruil voor een deel van de opbrengst. Engeland en Nederland waren toch in oorlog waren met Spanje. Deze vorm van piraterij was dus toegestaan en heet kaperij.  De kaperij stopte nadat andere West-Europese landen met koloniën in de Caraïben zich tegen deze kapers begonnen te keren.

 

Weetjes over de Antillen… Wist je dat…

  • Er op de Nederlandse Antillen nog met de Gulden wordt betaald?
  • Er 38,7 miljoen mensen op de Antillen wonen?
  • De Caraïbische Zee zeker 7000 grote en kleine Eilanden en riffen heeft?

Wat vond je van de Antillen spreekbeurt?

Wij zijn erg benieuwd wat je van de spreekbeurt over de Antillen vond! Laat ons ook even hoe je spreekbeurt was gegaan! Vonden je leraar en klasgenoten het leuk? In welke klas zit je?  Groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 ? Wij zijn erg benieuwd. De Antillen is namelijk een heel leuk en interessant onderwerp om over te vertellen.

Vond jij de Antillen een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurten dan ook wel interessant:

Heb je hulp nodig bij je spreekbeurt? Lees dan ze tips over:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.