Spreekbeurt haaien

Haaien spreekbeurt schrijven of houden? Bij AlleSpreekbeurten.nl zit je op het juiste adres! Deze spreekbeurt over haaien gaat over wat haaien zijn, waarom ze zo populair zijn en welke soorten haaien er bestaan. De spreekbeurt over haaien is geschikt voor groep 5, groep 6groep 7 én groep 8! Je mag natuurlijk altijd onze tekst aanpassen voor jouw eigen haaien spreekbeurt.  Onderin staan ook een aantal leuke haaien feitjes en meer haaien informatie! Succes alvast!

spreekbeurt haaien

Spreekbeurt over haaien

Allereerst is het handig en logisch om jouw klas te vertellen waarom jouw spreekbeurt over haaien gaat.  Is dit omdat je deze grote jagers altijd cool hebt gevonden? Vis jij zelf graag en heb je daardoor extra veel interesse in de zee en oceanen? Heb je misschien thuis zelf een (kleine) haai in een aquarium? Heb je soms de film Jaws gezien en dat je: dit is het coolste dier dat er bestaat!? Vertel het ons en de klas!

Algemene haaien informatie

Haaien behoren tot de Kraakbeenvissen. De eerste fossielen van deze vissen zijn zo’n 450 miljoen jaar geleden gevonden (450.000.000 jaar). In totaal kennen wij, zover wij weten natuurlijk, zo’n 400 haaiensoorten. Haaien zijn bekend bij mensen omdat wij er vaak bang voor zijn. Geldt dat voor jou ook? De meeste haaien zijn carnivoren, dat wil zeggen dat zij andere vissen eten om te overleven. Wat ze eten? Tja, van alles.. van kleine vissen, tot grote vissen, inktvissen, kreeften… sommige soorten, zoals de witte haai eten ook zeeleeuwen, dolfijnen en zelfs vogels. Een gevarieerd dieet dus. De meeste haaien worden tussen de 20 en 30 jaar oud, maar er zijn ook soorten bekend, zoals de walvishaai, die meer dan 100 jaar oud kunnen worden!

Uiterlijk van de haai

Hoe zien die haaien er dan uit? Nou, dat weet je vast ongeveer wel al.. De meeste haaien zijn slanke, gespierde en snelle vissen die meestal zo’n 1 tot 2 meter lang worden. Maar… er bestaan ook veel grotere haaien. Sommige haaien worden wel 4 tot 5 meter lang, maar en zijn ook fossielen gevonden van de zogenaamde “Megalodon” van zo’n 18 meter. Dat is lang, heel erg lang (en eng). Ohja, en sommigen denken dat deze haaiensoort misschien wel erg leeft. Geloof jij dat? Er bestaat trouwens nog een haaiensoort, de walvis haai, en die wordt meest zo’n 8 meter, maar er zijn ook gevallen bekend van ruim boven de 10 meter. De naam zegt het eigenlijk al: WALVIShaai!

De kop van een haai is over het algemeen groot en kegelvormig (zoals je in de afbeeldingen kunt zien). Ze hebben kleine ogen en de neusgaten zitten vooraan, bovenop hun snuit. Ze hebben ook heel scherpe zaagtanden. Wist je trouwens dat tanden die afbreken, door veel haaiensoorten weer opnieuw worden aangemaakt? Handig! Ze hebben dus eigenlijk reserve tanden bij zicht… die heel erg scherp zijn. Meestal hebben haaien 5 kieuwen waar ze door ademen. Soms zijn dit er wel 6 of 7, maar meestal dus 5. Zij filteren daarmee zuurstof uit het water.  De huid van een haaien voelt een beetje aan als schuurpapier.

spreekbeurt over haaien

Zintuigen

Zintuigen, organen waarmee wij waarnemen (iets door hebben), zijn bijvoorbeeld ons reukvermogen (dat we kunnen ruiken) en ons zicht (dat we kunnen zien). Haaien hebben dat ook. Zij hebben de volgende zintuigen:

 • Reukvermogen: haaien kunnen erg goed ruiken.
 • Zicht: de meeste haaien kunnen erg goed zien.
 • Horen: haaien horen anders dan bijvoorbeeld landdieren. Eigenlijk niet te vergelijken. Het zijn eigenlijk meer trillingen. Doof zijn ze in ieder geval niet!
 • Elektriciteit: dit is een vreemde… haaien “voelen” als het waren als bijvoorbeeld andere vissen in de buurt zijn. Dat kunnen wij mensen niet!

Leefgebieden

Maar waar wonen die haaien nou? Dat verschilt nogal.. haaien komen zowel in zoet- als zout water voor.  Eigenlijk overal wel, behalve in zeer koude wateren, zoals de noord- en zuidpool. Te koud voor haaien dus! Met anderen woorden: haaien komen overal op de wereld voor dus. Ook in de Noordzee in Nederland dus!

Haaien en mensen

Aai… we zeiden het eerder al! Mensen zijn vaak bang voor haaien! Dat komt eigenlijk vooral omdat ze er zo eng en groot uit zien.. en door de enge films. Haaien kunnen wel gevaarlijk zijn (zeker sommige haaiensoorten, zoals de witte haai), maar meestal zijn ze dat niet voor mensen. Vaak is het ook zo dat als mensen worden aangevallen door haaien, dat ze haaien zich vergissen: ze denken dan dat de mens een ander dier is. Een gevaarlijke vergissing, dat wel! Eigenlijk zijn andere vissen, zoals een octopus, kwal of zeeslag gevaarlijker dan haaien. Oke, hoor je al denken: wat zijn nou de meest gevaarlijke haaiensoorten?! Hier komt de top 3:

 1. De witte haai
 2. De tijgerhaai
 3. De stierhaai

Bedreigde haaien

Helaas worden een aantal haaiensoorten met uitsterven bedreigd.  Dit komt vooral door bijvangst: als wij mensen aan het vissen zijn op met netten, komen haaien vaak hier ook in vast te zitten en sterven zo… Door “finning” worden de haaien ook bedreigd (wanneer men om lekker te koken de vinnen van de haaien afsnijdt).  Ongeveer één op de 3 haaiensoorten is eigenlijk bedreigd. Dat is wel iets om je zorgen om te maken.

Haaien weetjes

Eigenlijk zijn wij jullie nog een aantal haaien weetjes verschuldigd… hier komen ze dan! Wist jij dat…

 • …haaien wel slapen, maar wel heel kort (paar minuten)?
 • …de kortvinmakreelhaai de snelste haai is?
 • …haaien maar heel even uit het water kan overleven?
 • …haaien meteen nadat ze geboren zijn kunnen zwemmen?
 • …de witte haai meer dan 300 tanden heeft?

 

Deze haaien spreekbeurt is geschikt voor kinderen van basisscholen in groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Wat vond jij van de spreekbeurt? Goed? Laat het ons dan weten! En hoe ging je spreekbeurt? Of moet je deze nog houden? In dat geval, veel succes! En vergeet niet jouw vriendjes en vriendinnetjes te vertellen over deze website!

 

Een gedachte over “Spreekbeurt haaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.