Spreekbeurt Hockey

Ben jij opzoek naar de beste hockey spreekbeurt? Stop dan met zoeken, je hebt de beste hockey spreekbeurt al gevonden! Ohja, vergeet trouwens niet om ons te laten weten wat je van de spreekbeurt vond! De leuke spreekbeurt over hockey is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5,groep 6, groep 7 en groep 8. Onderin staan ook een paar leuke hockey weetjes… dus… waar wacht je nog op? Lezen maar en alvast heel veel succes!

hockey-spreekbeurten

Waarom een spreekbeurt over hockey?

Allereerst is het goed om je klas, juf of meester te vertellen waarom jouw spreekbeurt over hockey gaat. De kans is groot dat jij bij een hockey vereniging zit. Vertel dit dan ook! Hoe lang zit je er al bij? Hoe ben je gestart? Hoe vaak train je per week, en speel je ook wedstrijden? Wat is jouw positie, en kijk je ook naar het Nederlandse hockeyteam? Er is zo veel wat je kunt vertellen over waarom jouw spreekbeurt over hockey gaat!hockey-spreekbeurt

Algemene informatie over hockey

Hockey is een balsport. Maar in tegenstelling tot bij andere sporten, is niet de bal het belangrijkste attribuut, maar de stick. Hiermee verplaats je de bal over het veld. Hockey staat bekend als een sport voor echte kakkers. De sport is echter de op vier na grootste sport in Nederland en dus al lang niet meer alleen voor de elite. Toch denken nog steeds heel veel mensen er zo over. Hoe kan dat eigenlijk?

Geschiedenis van hockey

Hockey stamt af van veel verschillende sporten. Zo speelden de Perzen vijfduizend jaar geleden al een spel dat veel lijkt op het hedendaagse polo. Dat is een soort hockey waarbij de spelers op paarden zitten. De minder rijke mensen wilden dit spel ook graag spelen, maar hadden geen geld voor een paard. Zij bedachten een variatie op de sport: met kortere sticks werden de paarden overbodig en kon het spel vanaf de grond gespeeld worden. Hockey stamt dus eigenlijk wel af van een elitesport, maar dat is het al lang niet meer!

geschiedenis-hockey-spreekbeurt

Het spel

Zonder stick kun je niets tijdens het hockeyen: deze wordt gebruikt om de bal te verplaatsen. Een hockeystick heeft een bolle en een platte kant en is gemaakt van hout en kunststof. Denk eraan: je mag de bal alleen met de platte kant bespelen! De stick is een beetje krom, ofwel ‘hook’ in het engels: hier komt dus ook de naam ‘hockey’ vandaan.

Hockey kun je spelen op een veld, in een zaal en op ijs. De meest voorkomende vorm van hockey is veldhockey. Dit spel wordt voornamelijk gespeeld op een rechthoekig stuk kunstgras, hierop rolt de bal namelijk een stuk sneller.

Een veldhockeyteam bestaat uit tien spelers en één keeper. Elk team heeft één aanvoerder. De aanvoerder zorgt dat het spel goed verloopt. Als aanvoerder heb je dus best veel verantwoordelijkheid.

Kleding en bescherming is erg belangrijk tijdens het hockeyen. Alle veldspelers zijn verplicht om scheenbeschermers te dragen; een hockeystick kan namelijk best hard aankomen! De keeper krijgt natuurlijk het meest te verduren. Daarom is deze verplicht een helm, scheenbeschermers en klompen om zijn voeten te dragen.

De wedstrijd

Een hockeywedstrijd duurt twee keer vijfendertig minuten. Je begint met een toss: hiermee bepaal je welk team mag beginnen. Een toss is een soort loting. De scheids gooit dan bijvoorbeeld de stick in de lucht. De teams mogen kiezen tussen de bolle of de platte kant. Wint jouw team met de toss? Dan mogen jullie de beginslag nemen.

Op het veld bevind zich een cirkel. Deze is belangrijk bij het maken van doelpunten. Er wordt gescoord wanneer de bal, nadat hij binnen de cirkel door een aanvaller is gespeeld en daarna niet meer buiten deze cirkel is gekomen, in zijn geheel over de doellijn en onder het doellat gaat. Zoals bij elke sport is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk doelpunten maakt. En dan het liefst meer dan de tegenspeler!

Overtredingen

Net als bij voetbal kun je ook tijdens hockey overtredingen maken. Je hebt tijdens een hockeywedstrijd niet één, maar twee scheidsrechters die hierop letten. Scheidsrechters kunnen groene, gele of rode kaarten uitdelen. Ook kan een scheidsrechter beslissen dat een team een vrije bal, een strafbal of een strafcorner moet nemen.

Hockey in Nederland

Hockey is in Nederland een hele populaire sport. In totaal waren er eind 2013 237.022 leden bij 319 verenigingen. Dat is heel wat! Hockey is zelfs de op vier na grootste sport in Nederland! Oh ja, nu we het er toch over hebben, vergeet tijdens jouw spreekbeurt vooral niet te vertellen in welk team jij speelt! Vooral de vrouwen zijn goed in de sport; het Nederlandse damesteam is momenteel wereldkampioen. Een bekende naam in de hockeywereld is bijvoorbeeld Fatima Moreiro de Melo. Deze blonde vrouw heeft heel wat wedstrijden gewonnen. (Tip: vertel de klas ook wie jouw favoriete hockeyer is, en waarom!) In tegenstelling tot het vrouwenteam is het mannenteam iets minder succesvol, zij zijn nummer drie van de wereld. Een echte meidensport, zullen we dus maar zeggen!

hockey-nederland

 

 Hockey weetjes, wist jij dat…

  • Het KNHB zo’n 240.000 leden heeft?
  • Er in Nederland meer dan 300 hockey clubs zijn?
  • De eerste hockeysticks heel hard waren en niet konden buigen? Ze waren gemaakt uit één stuk hout!

 

Einde van de hockey spreekbeurt! Wat vond je er van? We hopen dat je het goed vond! Laat het ons in ieder geval even weten, we zijn altijd benieuwd naar jullie mening! Vertel ons ook hoe het ging en of jij in groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 zit. Kijk ook gerust verder op deze website, we hebben meer sport spreekbeurten voor je! Je kunt ook helemaal terug naar onze onderwerpen pagina! Succes in ieder geval!

 

3 gedachten over “Spreekbeurt Hockey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.