Ben jij opzoek naar een spreekbeurt over konijnen? AlleSpreekbeurten.nl heeft een super goede en leuke konijnen spreekbeurt voor je! Deze is geschikt voorgroep 5, groep 6, groep 7 én groep 8! Je mag natuurlijk altijd onze tekst zo maken zoals jij wilt! Op deze pagina vind je ook konijnen weetjes en konijnen informatie in het algemeen! Veel succes alvast! Ohja, en ook veel plezier!
Introductie: waarom een konijnen spreekbeurt?
Allereerst is het aan jou om je klas en je juf/meester te vertellen waarom jij jouw spreekbeurt over konijnen doet.. is dit omdat je ze lief vindt? Mooi? Schattig? En heb je eigenlijk zelf een konijn? Als je er een hebt… hoe lang al? Hoe oud is jouw konijn? Wat is de naam? Leeftijd? Heb je er geen? Waarom niet dan!?
Konijnen soorten en geboorte
Een konijn is een haasachigen. Die valt onder de orde van de zoogdieren. Een konijn is een zoogdier omdat een konijn haar baby’s melk geeft. Bij zijn geboorte is een jong konijn naakt en blind (net als katten!) en weegt maar 40 gram (dat is echt heel weinig!). Na een week beginnen de haartjes van de kleine konijnen te groeien. Enkele weken later lijken de jonge konijnen al wat meer op een volwassen konijn, maar door zijn grote kop is te zien dat het konijn nog niet zo oud is. Nog 2 dagen later gaan de ogen open.. eindelijk kunnen ze zien! De eerste drie weken blijft een konijn in het hol. Omdat de vacht dan vies wordt maakt een konijn zichzelf schoon door net als een kat zich met een poot te wassen. Als een konijn ongeveer 150 gram weegt, na ongeveer drie weken, is hij groot genoeg om uit het hol te gaan. Dan zullen de konijnen in de schemering naar buiten gaan.
Wat eten ze? Voedsel!
Een konijn eet graag gras of andere grasachtige, zoals tarwe, gerst, haver of mais. In het wild eten konijnen dit ook, maar konijnen als huisdier (tam konijn) krijgen vaak ook andere dingen en dat eet een konijn ook op. Daarom is het belangrijk dat een tam konijn niet te veel eten krijgt , anders wordt hij dik. Wat krijg jouw konijnen te eten? Wortels? Konijnenvoer? Wat zit daar dan precies in? Misschien kun je zelfs wat meenemen voor jouw spreekbeurt om aan iedereen te laten zien (en hey.. psst.. misschien mag je jouw konijn ook wel meenemen? vraag het aan jouw ouders en juf of meester.. wie weet mag het en verras je heel je klas!).
Uiterlijk: hoe zien ze er uit?
Er zijn veel verschillende soorten konijnenrassen. De grootte, kleur, haarlengte en de stand van de oren kan heel erg anders zijn per ras. Een vlaamse reus is bijvoorbeeld een heel groot konijn, die kan wel 8 kilo wegen. Een dwergkonijn is vergeleken met een vlaamse reus dan weer heel klein en weegt maar 1 kilo. De meeste, “gewonen” konijnen wegen zo’n 1,5 tot 2 kilo (hoeveel weeg die van jou? leuk omdat ook te vertellen!).
De vacht van een konijn kan wit, bruin, roestbruin, grijs, blauw, of nog veel meer andere kleuren hebben.
Verzorging
Als je zelf een tam konijn hebt moet je daar natuurlijk goed voor zorgen. Behalve dat je moet opletten met eten wat je geeft moet jer er ook voor zorgen dat hij genoeg te spelen heeft. Een konijn is eigenlijk een dier wat met meer bij elkaar leeft, dus daarom is het slim om altijd twee konijnen te nemen. Maar neem er niet te veel want dan kunnen de konijnen ruzie gaan maken. Verder is het belangrijk dat een konijn wat kan knagen, want de tanden van een konijn groeien altijd door.
Om je konijn mooi zacht en gezond te houden kun je je konijn elke week een keer borstellen. Als laatste moet je elke twee of drie maanden de nagels van een konijn knippen.
Konijnenhok… hun huis!
De meeste tamme konijnen krijgen een hok om in te wonen, maar het is belangrijk dat dit wel een goed hok is. Een konijn kan altijd buiten zijn, tot zelfs min 15, als het maar een lekker warm hok heeft. Daarom heeft een konijn een hok nodig met veel stro erin, en een hok wat niet zo tocht, anders krijgen ze het koud. Ook moet een hok best wel groot zijn. Een hok wat je vaak ziet in dierenwinkels is eigeniljk te klein. Een hok moet minimaal 1 tot 2 vierkante meter groot zijn.
Konijnen spelen graag, dus ook in het hok kun je speel goed leggen. Een kartonnen doos met een gat erin of een lege wc rol zijn al goed genoeg. Maar een rotan balletje is ook goed, want daar kan een konijn ook op knagen waardoor zijn tanden ook op de goede lengte blijven.
Je zult zien dat het speel goed wat je geeft kapot wordt gemaakt. Dit lijkt misschien slecht maar dit is een goed teken. Zorg er wel voor dat je dit ook weer op tijd weg haalt, anders kan het konijn verstopt raken met stukjes papier of iets dergelijks.
Wat vond jij van de konijnen spreekbeurt voor groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8? We horen het graag van je! Laat een reactie achter en vertel het door aan jouw klasgenoten! Op AlleSpreekbeurten.nl vind je namelijk nog veel meer onderwerpen!
Konijnenweetjes: wist jij dat…
- …Bugs Bunny de bekendste konijn ter wereld is?
- …konijnen één van de populairste huisdieren zijn?
- …er bijna 50 verschillende konijnen rassen zijn?
- …konijnen ruim 2 meter ver kunnen springen?
- …een moeder konijnen tot wel 30 jongen kan krijgen?
- …konijnen in zig-zag vormen rennen om bijvoorbeeld katten te slim af te zijn?
- …konijnen en hazen uit dezelfde familie komen? Hazen zijn alleen wel groter!
- …er in Nederland wilde konijnen leven?
IK VOND HET LEUK EN OOK FANTASTICH WANT HET KONIJN DOET BIEZONDERE DINGEN