Ben jij opzoek naar de beste Sinterklaas en Zwarte Piet spreekbeurt? Die heb je nu gevonden! Deze leuke en leerzame spreekbeurt over de Sint en Zwarte Piet is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina zijn een paar leuke weetjes over Sinterklaas en Zwarte Piet te vinden. Ook staan er foto’s van de Sint en Zwarte Piet en een filmpje in de spreekbeurt! Dus begin maar gauw met lezen en veel succes met je spreekbeurt! Ohja, vergeet trouwens niet om ons te laten weten wat je van de spreekbeurt vond!
Inleiding van spreekbeurt over Sinterklaas en Zwarte Piet:
Sinterklaas is een traditioneel Nederlands feest dat op 5 december wordt gevierd. Alle lieve kinderen krijgen dan cadeautjes van Sinterklaas en zijn hulpje Zwarte Piet. De goedheilig man en zijn knecht horen bij de Nederlandse cultuur en worden elk jaar weer met open armen verwelkomd.
Geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
In het moderne feest zijn Sinterklaas en Zwarte piet verzonnen karakters. Sinterklaas klimt de daken op zijn witte paard en met de hulp van zijn Zwarte Pieten. Hij brengt een bezoekje aan elk kind in Nederland en is al honderden jaren oud. Helaas is dat niet waar, maar Sinterklaas heeft wel ooit bestaan. Hij heette Sint-Nicolaas en hij zou geleefd hebben van het jaar 270 tot 343. Hij was een bisschop die erg veel om kinderen gaf. Hij zou zijn dorp van de hongersnood hebben gered en veel andere heldendaden hebben verricht. De bisschop zou zijn gestorven op 6 december. Dat heeft er tot geleid dat we nu cadeautjes geven aan elkaar op de avond voor zijn sterfdag, 5 december.
Zwarte Piet zoals we hem nu kennen, is waarschijnlijk voortgekomen uit middeleeuwse pages. In die tijd hadden veel prinsen een andere welvarende personen een dienaar. Er wordt gedacht dat Zwarte Piet oorspronkelijk een dienaar, oftewel page was.
Kleding van Sinterklaas en Zwarte Piet
Sinterklaas en Zwarte Piet zijn van verre te herkennen, ze hebben namelijk erg opvallende kleding aan. Zo draagt Sinterklaas een rode mantel en mijter. Hij is een oude man met een grote, witte baard. Ook heeft hij een staf en hij rijdt op een wit paard. Sinterklaas heeft altijd helpers bij zich. Dat zijn de Zwarte Pieten. Zij dragen gekleurde pofbroeken en jasjes. Op hun bos zwarte krullen dragen zij een muts met een grote veer. Ze zijn zwart als roet en hun lippen zijn rood gestift. De kleding van Sinterklaas lijkt op de kleding die een bisschop draagt. Er zijn een paar duidelijk verschillen, waardoor Sinterklaas toch goed te herkennen is. De kleding van Zwarte Piet stamt waarschijnlijk af van de kleding die Middeleeuwse dienaren toentertijd droegen.
Schoen zetten, waarom doen we dat?
Zodra Sinterklaas en Zwarte Piet in het land zijn, mogen de kinderen hun schoen zetten voor ze gaan slapen. Als ze geluk hebben, vinden ze er de volgende ochtend een cadeautje in. Vroeger werden de schoenen vaak voor de openhaard gezet, zodat Zwarte Piet door de schoorsteen makkelijk bij de schoen kon. Tegenwoordig hebben veel huizen geen openhaard meer en worden de schoenen vaak bij een raam of verwarming gezet. Om iets terug te doen voor Sinterklaas en Zwarte piet, stoppen de kinderen vaak zelf ook iets in de schoen, zoals een wortel of tekening. Ook zingen ze vaak een liedje.
Vroeger zag deze traditie er een stuk anders uit. In Nederland zetten mensen namelijk al vanaf de 15e eeuw hun schoen. Dat gebeurde niet thuis voor de openhaard, maar in de kerk om geld op te halen voor de armen. Dat gebeurde voor het eerst in de Sint-Nicolaaskerk in Utrecht. Op 6 december werd de opbrengst verdeeld onder de armen. Er wordt gedacht dat kinderen vanaf de 16e eeuw ook hun schoen in de woonkamer zetten.
Pepernoten, marsepein en ander lekkernij
Tijdens Sinterklaas wordt er veel gesnoept. Zwarte Piet heeft altijd een zak met lekkers bij om uit te delen, op pakjesavond staat er vaak snoepgoed op tafel en ook in de schoen is meestal wel een chocoladeletter te vinden. Dit is het speciale snoep dat gegeten wordt rond sinterklaas:
- Speculaas
- Pepernoten
- Kruidnoten
- Taaitaai
- Marsepein
- Borstplaat
- Chocoladeletters
Hier is een filmpje waarin wordt laten zien hoe Sinterklaassnoep gemaakt wordt:
Pakjesavond
Zodra de goedheiligman en zijn knecht Nederland binnenvaren, viert het volk het feest. De schoen wordt gezet en de voorbereidingen voor pakjesavond worden getroffen. Op 5 december worden er traditioneel cadeautjes uitgedeeld en sinterklaasliedjes gezongen. De volgende dag, 6 december, gaan Sinterklaas en Zwarte Piet weer op huis aan.
Sinterklaasliedjes
Bij de intocht van Sinterklaas, bij het zetten van de schoen en op pakjesavond is het zingen van sinterklaasliedjes van groot belang. Dit zijn een paar van de bekendste sinterklaasliedjes:
- De zak van Sinterklaas
- Zie ginds komt de stoomboot
- Dag Sinterklaasje
- Hoor wie klopt daar kinderen
- O kom er eens kijken
- Hij komt, de lieve, goede Sint
- Sinterklaas Kapoentje
- Sinterklaasje Bonne Bonne Bonne
- Wie komt er alle jaren
- Zwarte Piet ging uit fietsen
Elk jaar worden er nieuwe sinterklaasliedjes geschreven. De oudste liedjes over Sint-Nicolaas komen uit de zestiende en zeventiende eeuw.
Weetjes over de Sint en Zwarte Piet… Wist je dat…
- Pakjesavond in België op 6 december wordt gevierd?
- Het Sinterklaasjournaal al 13 jaar bestaat?
- Sinterklaas ook in andere landen in Europa wordt gevierd? Bijvoorbeeld in Frankrijk, België en Bulgarije.
Wat vond je van de Sinterklaas en Zwarte Piet spreekbeurt?
Wij zijn erg benieuwd wat je van de spreekbeurt over Sinterklaas en Zwarte Piet vond! Laat je ons ook even weten hoe de spreekbeurt was gegaan en in welke klas je zit? Groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 ? Dat vinden wij leuk om te weten! Sint en Piet zijn namelijk heel leuk om over te vertellen.
Vond jij Sinterklaas en Zwarte Piet een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurt dan ook wel interessant:
Zenuwachtig voor je spreekbeurt? Lees dan deze tips.