Spreekbeurt Spanje

Ben jij opzoek naar de beste Spanje spreekbeurt? Stop dan met zoeken, je hebt de beste Spanje spreekbeurt al gevonden!  Deze leuke spreekbeurt over Spanje is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina staan nog een paar leuke weetjes over Spanje. Ook zijn er foto’s van Spanje te vinden! Dus lezen maar en veel succes met je spreekbeurt! Laat ook even weten wat je van de spreekbeurt vond!

 

Inleiding spreekbeurt over Spanje

Spanje is een land in Europa. De hoofdstad van Spanje is Madrid. Een aantal grote steden in Spanje zijn: Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza en Las Palmas. De taal die in Spanje wordt gesproken is Spaans. De koning van Spanje is Felipe VI. De oppervlakte van het land is 505.992 vierkante meter en er zijn ruim 47 miljoen inwoners. De meeste mensen in Spanje zijn Rooms-Katholiek, wel 90 procent. Daarnaast zijn er ook inwoners die moslim, joods en protestants zijn.

Spreekbeurt Spanje

 

Geschiedenis van Spanje

Spanje bestaat al een hele lange tijd. Het land opgericht in 300 voor Christus, waardoor de stad al ruim 2300 jaar bestaat. Zoals we Spanje nu kennen, is het land niet altijd geweest. In 1550 wilde de de toenmalige koning Philip II het land uitbreiden en dat deed hij door andere landen en gebieden te veroveren. Toen was Spanje veel groter dan het nu is. Eind zestiende eeuw verloor Spanje een aantal gebieden ze de koning veroverd had en werd het land weer kleiner. Sinds dien heeft Spanje de oppervlakte die we nu kennen.

 

Gesproken taal in Spanje

De taal die in Spanje wordt gesproken is Spaans. Dat is een Romaanse taal, dat betekent dat de taal afstand van het Latijn. Spaans is een van de meest gesproken taal in de wereld. Zo wordt het gesproken in Mexico, Colombia, Argentinië en Cuba. De Spaanse taal wordt ook veel gegeven op middelbare scholen in Nederland. Hier is een lijstje van handige Spaanse woorden en zinnen:

Hallo      –  Hola

Goedendag        –  Buenos días

Goedemiddag   –  Buenas tardes

Goedenavond   –  Buenas noches

Goedenacht   –  Buenas noches

Welkom               –  Bienvenidos

Hoe heet je?      –  ¿Cómo se llama?

Ik heet…              –  Me llamo….

Aangenaam kennis te maken     –   Encantado de conocerle

ja      –       sí

nee     –    no

alstublieft       –      por favor

bedankt     –           gracias

graag gedaan  –     de nada

Hoe gaat het?    –   ¿Cómo está?

Goed, dank u  –      Bien, gracias

 

Hier is een filmpje van het volkslied van Spanje. Leuk om te laten horen in de klas!

 

Spaanse keuken

De Spaanse keuken is bekend en geliefd over de hele wereld. Er wordt veel gebruik gemaakt van vlees en vis. De ingrediënten en gebruiken verschillen per streek in Spanje, maar er zijn een paar dingen die erg veel voor komen in de Spaanse keuken. Zo wordt er veel olijfolie gebruikt, zowel op salades als om te frituren. Ook zijn veel Spaanse gerechten op basis van gefruite uien en tomaten. Wijn is ook een veel gebruikt ingrediënt in Spaanse gerechten. Daarnaast wordt er vrijwel altijd brood gegeten bij elke maaltijd. Dit zijn een paar bekende gerechten uit de Spaanse keuken:

– Tortilla de patata, aardappel omelet

–  gazpacho, een koude tomatensoep

– paella, een rijstgerecht met vis, vlees of beide

–  pisto, een soort ratatouille

– embutidos , vleeswaren zoals jamon de serrano, chorizo en morcilla

Spreekbeurt Spanje

 

Tradities in Spanje

Spanje is het land van de feesten, het hele jaar door worden er vele nationale en lokale feesten gevierd. Een daarvan is bijvoorbeeld La Tomanita. Dit feest wordt elke laatste woensdag van augustus gevierd in het kleine stadje Buñol, een uur van de grote stad Valencia vandaan. Duizenden mensen komen op die dag samen op straat om tomaten naar elkaar te gooien. Niemand weet hoe dit feest ontstaan is, maar het is rond 1944 begonnen.

Spreekbeurt Spanje

Een andere belangrijke traditie in Spanje zijn de stierenvechten. Stierenvechten is gebaseerd op eeuwenoude tradities. In de vijfde eeuw was stierenvechten in het gebied dat later Spanje zou heten een ritueel waarmee jonge mannen hun moed konden tonen. Een stierenvechter wordt ook wel een torero genoemd en moet de stier zo snel mogelijk doden. Tegenwoordig is er ook in feest dat elk jaar in begin juli wordt gevierd in het noorden van Spanje. Het feest heet San Fermin en dat betekent De Ren van de Stieren.  Het feest duurt een week en elke dag om 8 uur in de ochtend rennen deelnemers ongeveer een half uur lang voor hun leven omdat ze achterna worden gezeten door

 

Weetjes over Spanje… Wist je dat…

  • In Spanje ook carnaval wordt gevierd? Het feest is niet helemaal hetzelfde als in Nederland, maar er wordt veel op straat gedanst en mensen dragen feestelijke kleding met veel veren.
  • Spanjaarden tussen twee en vijf in de middag een dutje doen? Het heet een siësta.
  • Spanjaarden tussen twee en vijf in de middag een dutje doen? Het heet een siësta.
  • Spanjaarden het liefst iedereen begroeten met twee kussen? Eén op elke wang.

 

Wat vond je van de kerstmis spreekbeurt?

Wij zijn erg benieuwd wat je van de spreekbeurt over Spanje vond! Laat je ons ook even weten hoe de spreekbeurt was gegaan en in welke klas je zit?  Groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 ? Wat vonden je leraar en klasgenoten ervan? Wij zijn erg benieuwd. Spanje is namelijk een heel leuk en mooi land om over te vertellen.

Vond jij Spanje een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurten dan ook wel interessant:

 

Hulp nodig bij je spreekbeurt? Lees dan deze handige tips over:

Spiekbriefjes, zenuwen en beoordelingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.