Spreekbeurt Turkije

Ben jij opzoek naar de beste Turkije spreekbeurt? Stop dan met zoeken, je hebt de beste Turkije spreekbeurt al gevonden! De leuke spreekbeurt over Turkije is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina staan nog een paar leuke weetjes over Turkije. Ook kun je foto’s van Turkije in de spreekbeurt vinden! Dus lezen maar en veel succes met je spreekbeurt! Vergeet ook niet te laten weten wat je van deze spreekbeurt over Turkije vond!

 

Inleiding spreekbeurt over Turkije

Turkije is een land dat in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa ligt. De hoofdstad is Ankara. De inwoners van Turkije heten Turken en de gesproken taal is Turks. Turkije is een republiek, wat betekent dat er één persoon aan de macht is in het land. De president is Recep Tayyip Erdoğan en de premier is Ahmet Davutoglu. In Turkije wonen ruim 80 miljoen mensen op een oppervlakte van 783.562 vierkante meter. De belangrijkste religie in Turkije is de Islam.

Spreekbeurt Turkije

Geschiedenis van Turkije

Voor Turkije een republiek werd, heette het land Anatolië. Er zijn opgravingen gedaan waaruit lijkt te blijken dat er al mensen in het land woonden tussen 8000 en 9000 voor Christus. Rond 1900 kwam de eerste grote groep in Anatolië wonen, deze heetten Hettieten en zij waren afgereisd van Centraal-Azië. Hierna kwamen verschillende andere bevolkingen aan de macht in Anatolië. Zo waren de Perzen van het Perzische Rijk tot 546 voor Christus aan de macht. De Macedoniërs kwamen daarna met Alexander de Grote aan de macht. In 133 voor Christus kwamen de Romeinen aan de macht in het westen van het land. Een tijd later namen zij het hele land over. In 395 na Christus valt het Romeinse rijk uit elkaar en dit betekent het eind voor het westelijke deel van Anatolië. Het oosten blijft bestaan. Een lange tijd gebeurde er niks opmerkelijks, totdat een aantal landen Anatolië in 1919 gingen verdelen. Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk en Griekenland wilden allemaal een deel hebben, maar daar waren de inwoners van Anatolië zelf niet zo blij mee. Er werd een partij opgericht met Mustafa Kemal aan de leiding, die alles voor zijn land wilde doen. Deze leider verdreef alle indringers en richtte een nieuw Anatolisch Rijk op. In 1923 werden de grenzen vastgelegd en die zijn nu nog steeds hetzelfde. Het land ging alleen Turkije heten en Mustafa Kemal werd president van dit land.

Hier is een filmpje van het Turkse volkslied:

 

Gesproken taal in Turkije

Turks is voor 90,5 procent de officiële taal in Turkije. Daarnaast wordt er onder andere ook  Koerdisch en Arabisch gesproken. Het huidige Turks wordt geschreven met het Latijns alfabet. Veel Turkse woorden stammen af van het Frans, Perzisch en het Arabisch.  Hier zijn een paar handige Turkse woorden:

 

Goedemorgen         – Günaydın

Goedemiddag          – tünaydın

Goedenavond           – iyi akşamlar

Ik heet …                    – (Benim) adım

Hoe heet jij?               – (Senin) adın ne?

Ja, nee, misschien   – Evet, hayır, belki

Alstublieft, dank u wel  – Lütfen, teşekkür ederim

 

De Turkse keuken

De Turkse keuken heeft een lange traditie. De rijke geschiedenis van het land en de vele volkeren van Anatolië hebben veel invloed gehad op de keuken. De gerechten bestaan meestal uit vers fruit en groenten, vis en vlees en veel salades. Er wordt vaak veel yoghurt en sauzen gebruikt. Yoghurt en ander zuivel is sowieso een belangrijk onderdeel van de Turkse keuken. Zo wordt Yoghurt bijna overal bij geserveerd en wordt er in Turkije veel kaas gegeten. Turken eten vaak een dunne  soep als voorgerecht. Ook zijn Turken erge zoetekauwen en drinken ze veel thee.

Bekende Turkse gerechten:

 • Linzensoep; soep met rode linzen als hoofdingrediënt.
 • Köfte; een bepaald soort gehaktballen.
 • Döner Kebab; een aan een spit gebraden stuk vlees dat ook erg populair is in Nederland.
 • Turks Fruit; gedroogde vruchten.
 • Baklava; een zoet gebak gemaakt van bladerdeeg, veel honing en noten.

spreekbeurt Turkije

Turkse tradities

Turkije heeft een aantal nationale feestdagen.

 • Dag van het Kind op 23 april (Çocuk Bayramı). Op deze dag staan mensen stil bij de eerste zitting van de Nationale Vergadering van de Turkse republiek op diezelfde dag in 1923, het jaar dat Turkije een republiek werd. Op deze dag gaan kinderen symbolisch op de burgemeesterszetel zitten om de politici te herinneren aan de toekomst van de volgende generaties.
 • Jeugd en Sport Dag op 19 mei (Gençlik ve spor bayramı). Deze dag wordt gevierd sinds 1938 door grote sportmanifestaties in de stadions te houden.
 • Dag van de Overwinning op 30 augustus (Zafer Bayram) wordt gevierd om de dag te herdenken dat de Grieken werden overwonnen in Dumlupinar in 1922.
 • Dag van de Republiek op 29 oktober (Cumhuriyet Bayrami) is een nationale feestdag om te herdenken dat het land in 1923 een republiek werd.
 • Herdenkingsdag Mustafa Kemal Atatürk op 10 november. Dit is de sterfdag van de eerste president en oprichter van het huidige Turkije, Mustafa Kemal Atatürk. Om 9.05 is alles een minuut lang volledig stil. Later op de dag lopen schoolkinderen in een optocht met vlaggen.

 

Omdat het merendeel van de Turkse bevolking islamitisch is, worden er ook een paar religieuze feesten gevierd. Het offerfeest wordt zeventig dagen na het eind van de ramadan gevierd. Aan het eind van de ramadan wordt het Suikerfeest gevierd. Dit duurt drie dagen lang.

 

Weetjes over Turkije… Wist je dat…

 • De munteenheid van Turkije de Turkse Lira heet?
 • Turkije een van de belangrijkste toeristische bestemmingen wereldwijd is?
 • Voetbal de belangrijkste sport is in Turkije?

 

Wat vond je van de Turkije spreekbeurt?

Wij zijn erg benieuwd wat je van de spreekbeurt over Turkije vond! Turkije is namelijk een heel interessant land om over te vertellen. Hoe was de spreekbeurt gegaan? Dat willen wij graag weten! In welke klas zit je? Groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 ? Wij zijn erg benieuwd.

Vond jij Turkije een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurten dan ook wel interessant:

Last van zenuwen? Hulp nodig met je presentatie? Lees deze handige tips over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.