Spreekbeurt Vincent van Gogh

Ben jij opzoek naar de beste Vincent van Gogh spreekbeurt? Bij AlleSpreekbeurten.nl zit je zeker helemaal goed! Je vindt hier alle informatie die je nodig hebt om van start te kunnen met jouw spreekbeurt Vincent van Gogh. Deze spreekbeurt is geschikt voor basisschool leerlingen:uit groep 5groep 6groep 7 en groep 8. Veel succes alvast met de voorbereidingen en zet ‘em op!

spreekbeurt over vincent van gogh
Zelfportret van Vincent van Gogh (1886-1887)

Spreekbeurt over Vincent van Gogh

Vincent van Gogh was een Nederlandse kunstschilder. Hij heeft geleefd van 30 maart 1853 tot 29 juli 1890. Zijn kunst valt onder het postimpressionisme. De waardering voor zijn werk kwam pas na zijn dood, in zijn leven heeft hij waarschijnlijk maar één schilderij verkocht. Van Gogh heeft op vele plaatsen gewoond, waarvan Nuenen, Antwerpen en Parijs de belangrijkste zijn.

Video (Klokhuis, groep 7 en 8)

Het leven van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh is geboren in het dorpje Zundert in Brabant. Zijn vader Theodorus van Gogh was een predikant en zijn moeder heette Anna Cornelia Carbentus. Vincent had drie zussen en twee broers. Één van zijn broers van Theo van Gogh, waarmee hij soms erg hecht was en soms erge ruzie had. Later zijn er veel brieven gevonden van Theo en Vincent. Theo heeft Vincent veel gesteund met geld. Vincent was als kind erg in zichzelf gekeerd en heeft veel thuisonderwijs gehad. Ook heeft hij twee jaar op een kostschool gezeten en heeft hij in Tilburg op de middelbare school gezeten. Daar werd hij in het tweede jaar weer afgehaald, mogelijk omdat zijn vader het niet kon betalen.

Londen

Vincent heeft een lange tijd in de kunsthandel Goupil & Cie gewerkt. Eerst in het finiaal van zijn gelijknamige oom Vincent van Gogh in Den Haag. Later in een finiaal in Londen. Daar werd hij verliefd op de dochter van zijn hostess. Zij was echter al verloofd en dit zorgde voor een depressieve periode in zijn leven. Hij heeft kort in het filiaal in Parijs gewerkt, maar is toen terug gegaan naar het filiaal in Londen. Door zijn depressie werd hij uiteindelijk ontslagen. Zijn oom Vincent was erg teleurgesteld en wilde geen contact meer. Toen is Vincent een tijdje onderwijzer geweest in Engeland. In 1877 ging hij terug naar Nederland.

Hij werkte eerst een tijdje in een boekhandel in Dordrecht, maar vertrok toen naar Amsterdam om zijn staatsexamen te halen. Als hij dat examen zou halen, zou hij een diploma voor de middelbare school hebben en daarmee kon hij aangenomen worden op de opleiding Theologie. Uiteindelijk heeft hij het staatsexamen niet gemaakt.

Hij heeft een poging gedaan om te studeren aan een academie voor kunst, maar stopte daar vroegtijdig mee of werd niet toegelaten.

Nuenen

Hij heeft een tijd in Nuenen gewoond bij zijn ouders. Na het plotselinge overlijden van zijn vader in 1885, ontwikkelde Vincent een erg sombere stijl. Daar schilderde hij een van zijn bekendste werken, de Aardappeleters.

Antwerpen

Daarna ging Vincent in Antwerpen wonen. Daar raakte hij erg gefascineerd door de bruisende stad en het vrouwelijk schoon. Hij wilde vrouwen naakt voor hem laten poseren, maar had hier te weinig geld voor. Later gaf zijn broer hem geld, waardoor hij toch een vrouw voor hem kon laten poseren. Dit werd een schilderij met erge felle kleuren, wat erg verschilde van zijn vorige werk. Het schilderij heet Portret van een Vrouw met Rode Haarband.

In Antwerpen werd hij erg depressief door de vele afwijzingen en bezocht hij vooral veel kroegen en bordelen. Hij probeerde opnieuw te studeren aan een academie voor kunst, maar stopte daar na drie maanden weer mee.

Frankrijk

Vincent heeft nog een tijdje in Frankrijk gewoond. Eerst bij zijn broer in Parijs, later in Arles in Zuid-Frankrijk. In die tijd heeft hij nog vele schilderijen en schetsen gemaakt, maar later ging het zo slecht dat hij zich vrijwillig heeft op laten nemen. Zijn laatste jaren heeft hij in Frankrijk doorgebracht.

Gezondheid

In Antwerpen werd hij erg ziek. Hij had onder andere syfilis, was erg arm, at slecht en rookte veel. Hij had koorts, kuchhoesten, maagkrampen en mondpijn door het vele roken. Zijn tanden begonnen te rotten en af te breken en februari 1886 liet hij een derde van zijn tanden uittrekken door een tandarts. Hij was overwerkt en had doodwensen. In die tijd schilderde hij het olieverfschilderij Kop van een skelet met brandende sigaret. Dit was zijn eerste zelfportret, want zo zag hij zichzelf toen.

Zelfmoord

De meesten denken dat Vincent zelfmoord heeft gepleegd op 27 juli 1980. Hij was toen 37 jaar oud. Hij wilde zichzelf in het hart schieten, maar maakte de fout door te dat het hart zich ter hoogte van de linkertepel bevindt. Hierdoor overleed hij pas twee dagen later aan inwendige bloedingen. Zijn broer Theo was aan zijn zijde.

Toch is er ook een andere theorie waarbij gezegd wordt dat iemand anders Vincent beschoten heeft. Er zouden twee jongens bij betrokken zijn geweest. Een reden hiervoor is dat het vuurwapen nooit gevonden is. Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat doodoorzaak van Vincent is.

Werk

Het werk van Vincent van Gogh werd pas bekend na zijn dood. In zijn leven heeft hij te kampen gehad met vele afwijzingen. In 1890 toonde zijn broer Theo tien werken van Vincent op de “Salon des Indépendants” in Parijs, waaronder Sterrennacht boven de Rhône.

vincent van gogh spreekbeurt
Sterrennacht boven de Rhône (1888)

De naam van Gogh was doorgedrongen tot België en in dat zelfde jaar werd Vincent uitgenodigd op de expositie van Les XX in Brussel. Daar stelde hij zes schilderijen ten toon en hij kreeg goede reacties op zijn werk. Daar werd zijn schilderij De Rode Wijngaard gekocht. Dit is waarschijnlijk het enige schilderij dat hij verkocht in zijn leven.

Dit zijn de tien belangrijkste schilderijen van Vincent van Gogh:

  • De sterrennacht (1889)
  • Zonnebloemen (1889)
  • De aardappeleters (1985)
  • Caféterras bij nacht (1888)
  • Wandelend paar in Berglandschap (1890)
  • De oogst (1888)
  • Moerbeiboom (1889)
  • Huizen in Auvers (1890)
  • Korenveld met kraaien (1890)
  • Vaas met Rozen (1889)

 

Wat vond jij van de Vincent van Gogh spreekbeurt? We hopen dat je deze goed vond! We horen dan ook graag van je. Ook in welke groep je zit: groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8? Veel succes en vergeet niet verder rond te kijken op deze website! Als je deze goed vond, mag je het natuurlijk ook vertellen aan jouw vrienden en klasgenoten. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.