Spreekbeurt vissen

Ben jij opzoek naar een spreekbeurt over vissen? Allespreekbeurten.nl heeft dan een leuke en goede spreekbeurt die jou alles zal vertellen over vissen.  Deze spreekbeurt is geschikt voor basisschool leerlingen uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Deze spreekbeurt is een hulpmiddel om jou zo goed mogelijk op weg te helpen met jou spreekbeurt over vissen. Wij hopen dat je veel plezier zal hebben met het lezen van de informatie die wij je hier geven. Onderin deze vissen spreekbeurt vind je ook vissen weetjes!

Ohja, nog iets… Was jij toevallig opzoek naar de spreekbeurt over vissen, als sport/hobby? Echt zelf vissen dus? Daar gaat deze spreekbeurt niet over. Als je wel hier naar opzoek was, laat het ons dan weten in de reacties hier onder!

Waarom een spreekbeurt over vissen?

Veel gezinnen hebben thuis een aquarium of vijver. Vaak zitten hier veel verschillende vissen in. Het kan dus leuk zijn om je meester/juffrouw en klasgenootjes hier over te vertellen. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten vissen en hoe kan het toch dat vissen zolang onder water kunnen blijven? Allemaal erg interessant voor je klasgenootjes. Heb je misschien zelf een vis? Zo ja, wat voor een?

spreekbeurt vissen

De vis

Vissen komen over de hele wereld voor en leven allemaal in het water.  Er zijn op dit moment  ongeveer 32.000 verschillende soorten vissen. Deze soorten zijn in meer dan 500 verschillende families verdeeld. Nog steeds zijn er onderzoekers die nieuwe vissoorten ontdekken.

In het milieu kan de vis in drie verschillende soorten groepen worden verdeeld namelijk:

  • Zoetwarenvissen – Deze vissen komen op allerlei verschillende plaatsen voor: plassen, beken, rivieren en andere stromen.
  • Brakwatervissen – Deze vissen komen voor in mangroves   en gebieden tussen zee en rivieren.
  • Zoutwatervissen – Komen voor in zeeën.

 

Eigenschappen van de vis

Vissen kunnen zoals je weet niet het water uit om adem te halen. Hiervoor heeft de vis kieuwen gekregen. Op deze manier kan de vis zuurstof uit het water halen. De kieuwen zitten bij de vis aan de zijkant aan beide kanten. Ook de huid van een vis is anders dan die van andere dieren. Een vis heeft namelijk schubben. Deze kunnen allerlei mooie fraaie kleuren hebben.

De vis kan zich voortplanten door middel van paaien. De vis legt dan eigenlijk gewoon eitjes en deze hebben dan tijd nodig om uit te komen. Vaak gebeurd dit in rustige gebieden of de zogenaamde paai gebieden. Hier kan de vis in alle rust zijn eitjes laten uitkomen.

Ook moet de vis eten en dit doen ze meestal van de planten die in het water zitten of liggen. Vaak is het zeewier of algen. Echter komt het ook voor dat vissen elkaar opeten.

 

Hoe beweegt een vis?

Een vis doet bewegen door middel van zijn staart en vin. De langzaamste vis die er is het zeepaardje die ongeveer vijf meter per uur doet afleggen. De snelste vis heet de zwarte marlijn deze kunnen een snelheid van 110 kilometer per uur afleggen.

Vaak zwemmen vissen in groepjes dit noemen ze ook wel een school.

Wat vond jij van de vissen spreekbeurt voor groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8? We horen het graag van je! Laat een reactie achter en vertel het door aan jouw klasgenoten! Op AlleSpreekbeurten.nl vind je namelijk nog veel meer onderwerpen!

Vissen weetjes: wist je dat…

  • … vissen smaakpapillen hebben aan de binnen- én de buitenkant van hun bek? Voordat een vis voedsel in zijn bek heeft, weet hij dus al hoe het eten smaakt.
  • … vissen kunnen rondkijken met hun uitpuilende ogen, zonder dat ze zich hoeven om te draaien? Handig!
  • … de grootste vis die ooit ontdekt is op deze aarde is de walvishaai. Er zijn walvishaaien gevonden die wel 15 meter lang waren!
  • … er tegenwoordig veel sportvissers zijn en dat er erg veel geld in omgaat.

 

Handige links

2 gedachten over “Spreekbeurt vissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.