Spreekbeurt vulkanen

Ben jij opzoek naar een spreekbeurt over vulkanen?  Zoek dan niet verder! AlleSpreekbeurten.nl voor jou de allerbeste vulkanen spreekbeurt online staan. Lees snel verder om meer te weten te komen over vulkanen. Deze vulkanen spreekbeurt is trouwens geschikt voor basisschool scholieren uit groep 5, groep 6, groep 7 én groep 8! Veel plezier met de voorbereidingen en vergeet niet om verder rond te neuzen op deze website voor meer tips en een goede voorbereiding!

spreekbeurt vulkanen

Wat zijn vulkanen?

Een vulkaan is een opening in de grond  gesmolten gesteente (dat heet dan: magma), gas en brokstukken van vast gesteente  door naar buiten komen. Klinkt heel moeilijk zo… is het ook eigenlijk wel! Heel kort uitgelegd: een gat in de grond waar gesmolten stenen, beter bekend als lava, door naar buiten komt. Rond deze gaten of openingen van aan onze planeet (dat is dus de aarde!) wordt vaak een berg gevormd. Vroeger noemden mensen het dan ook niet voor niets een vuurspuwende berg. Dus: een vulkaan is vaak een berg waar lava uit komt of in zit. Duidelijk zo?

Als een vulkaan “actief” is en dus lava uitspuwt of stoot, noemen wij dat “uitbarstingen”. Een duur woord daarvoor is  “eruptie”. Dat is vaak waar mensen gelijk aan denken bij een vulkaan… de spannende kant van vulkanen: explosies, erupties.

Hoe ontstaan vulkanen?

Dit wordt een lastige! Het is namelijk moeilijk om het in heel simpele goed uit te leggen, dus wij hopen dat jullie het zullen begrijpen.

Op deze planeet, de aarde dus, komen we vulkanen vooral tegen op gebieden waar “tektonische platen” tegen elkaar aan liggen (grenzen).  Tektonische platen zijn stukken aardkorst die heel langzaam schuiven (een paar centimeter per jaar maar!). Je zou dus kunnen zeggen dat de e aardkorst bestaat uit verschillende losse platen die op magma “drijven” (gesmolten steen). Eens in de zo veel tijd, ook al is dat niet vaak en gaat het dus heel langzaam, botsen de platen tegen elkaar aan. Dan ontstaan er dus vulkanen, en vaak ook aardbevingen.

Op aarde zijn er 6 van dit soort grote platen, en een aantal kleinere. Het is niet  zo dat vulkanen alleen maar ontstaan daar waar de tektonische platen bij elkaar komen (grenzen)… ze kunnen ook op andere plekken voorkomen. Dit soort plekken noemen we “hot spots”. Hawaï is er daar één van.

tektonische-platen
Hier kun je een beetje zien hoe die grote tektonische platen ongeveer verdeeld zijn… zoals je ziet kun je herkennen hoe de wereld ongeveer is ingedeeld in de verschillende werelddelen/continenten.

 

Verschillende uitbarstingen (erupties)

Er zijn verschillende soorten uitbarstingen van vulkanen… de een nog spectaculairder dan de ander! In het filmpje hier onder wordt dat haarfijn uitgelegd. Opletten dus, en maak voldoende aantekeningen zodat je goed bent voorbereid voor jouw vulkanen spreekbeurt!

Waar uit bestaat een vulkaan?

Hier onder is een afbeelding te zien waar in staat waar de vulkanen uit bestaan. Dit is handig ook om te laten zien tijdens jouw vulkanen spreekbeurt!

spreekbeurt vulkanen
Afbeelding komt van de website vulkanisme.nl

Wil jij nóg meer weten over vulkanen?

Hier onder is een video te zien die eigenlijk voor het HAVO/VWO is bedoeld… ai ai… lastig zul je denken. Dat klopt ook wel, dus het is heel logisch als je dit een beetje moeilijk vindt. Wij hebben het filmpje ook bekeken, en vonden hem heel interessant! Misschien snap je dus niet alles, maar het kan geen kwaad om toch een kijkje te nemen. Als je vragen hebt, kun je deze natuurlijk altijd vragen aan jouw oudere broer/zus, maar ook vader, moeder of docent.

Vulkanen weetjes, wist jij dat…

  • …er ook op anderen planten vulkanen zijn? Bij Venus en Mars!
  • …de hoogste berg van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland een vulkaan is?
  • …bij een krachtige uitbarsting lava, stenen en assen tot wel 18 kilometer hoogte kunnen schieten/vliegen?
  • …er meer dan 1.500 actieve vulkanen zijn op aarde?
  • …afgekoelde lava heel erg vruchtbaar is (daar groeit dus veel op, zoals planten en bomen!)?
  • …de vulkaanuitbarsting van Mount Tambora (Indonesië) te dodelijkste ooit was zover wij weten in onze geschiedenis? Er vielen ruim 10.000 dodelijke slachtoffers.
  • …een vulkaan die gedoofd is en nooit meer actief zal worden, ook wel een dode vulkaan wordt genoemd?

 

Wil jij nóg meer weten over vulkanen?

Hier komen nog een paar handige vulkanen tips en links!

 

Wat vond je van de vulkanen spreekbeurt?

Wij horen heel graag van jou wat je vond van de spreekbeurt. Hij is bedoeld voor groep 5, groep 6, maar eigenlijk vooral voor groep 7 en groep 8, omdat het gewoon een heel lastig spreekbeurt onderwerp is! Sommige middelbare school leerlingen vinden dit zelfs een lastig onderwerp. Wees dus eerlijk en laat in een berichtje achter wat je vond van de spreekbeurt en van de filmpjes. Wil je meer onderzoek doen naar vulkanen voor jouw spreekbeurt?

Heel veel succes en vergeet niet je vrienden en vriendinnen te vertellen over deze spreekbeurten website!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.