Suriname spreekbeurt

Ben jij opzoek naar de beste Suriname spreekbeurt? Stop dan met zoeken, je hebt de beste spreekbeurt over Suriname al gevonden! Vergeet ook niet te laten weten wat je van de spreekbeurt vond. Deze leuke spreekbeurt over Suriname is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina staan nog een paar leuke weetjes over Suriname. Ook staan er foto’s van Suriname en een leuk filmpje in de spreekbeurt! Dus lezen maar en veel succes met je spreekbeurt!

Inleiding spreekbeurt over Suriname

Suriname is een land aan de kust in het Noord-Oosten van Zuid Amerika. Tot 1975 is het land een kolonie van Nederland geweest. De officiële taal is er zelfs nog Nederlands. Suriname is ongeveer vier keer zo groot als Nederland met een oppervlakte van 160.000 vierkante kilometer en heeft ongeveer 500.000 inwoners. De hoofdstad is Paramaribo en dat is waar de meeste inwoners van Suriname wonen. Suriname veel natuurlijke bronnen zoals hout, goud, bauxiet, nikkel, koper en platina. De economie drijft het meest op landbouw, visserij, handel en houtwinning en er worden verschillende dingen geëxporteerd naar andere landen zoals rijst, vlees, garnalen, palmolie en hout. De bevolking verdient hier redelijk veel mee, maar toch leeft nog een groot deel van de bevolking onder de armoede grens.

Geschiedenis van Suriname

Suriname is een lange tijd een kolonie van Nederland geweest. Tot 1667 was het land in handen van Engeland, maar in een ruil met Nieuw-Amsterdam is het in handen gekomen van Nederland. Nieuw Amsterdam is nu beter bekend als New York. Die ruil was in die tijd een belangrijke beslissing om er voor te zorgen dat de vrede bewaard werd tussen Nederland en Engeland.

Spreekbeurt Suriname

Nederland heeft lange tijd slavernij gebracht in Suriname. Er stonden grote suikerrietplantages in Suriname en die werken bewerkt door aangevoerde slaven. Dit leverde heel veel geld op en daarom gingen ook andere landen het doen. De slaven hadden alleen helemaal geen leven en werden erg slecht behandeld. Van de 16e tot de 19e eeuw werden zo’n 15 miljoen Afrikaanse mannen en vrouwen uit diverse Afrikaanse landen gevangen genomen en als slaaf ingezet. Daarvoor moesten zij de Atlantische Oceaan over zo’n 15 procent van hen overleefde de reis niet. De slaven moesten heel hard werken, kregen weinig te eten en drinken en liepen ziektes op.  In 1863 werd de slavernij afgeschaft.

Toerisme in Suriname

De meeste toeristen die naar Suriname komen, willen het Amazone gebied in het zuiden van het land zien. Een groot deel van het land is door de wet beschermd als natuurgebied en dit wordt streng nageleefd waardoor een groot deel van Suriname onaangetaste natuur is. De bekende plekken die veel toeristen bezoeken zijn het Centraal Suriname Natuurreservaat, het Brokopondo stuwmeer, een van de grootste kunstmatige meren in de wereld, en de tafelberg.

Spreekbeurt Suriname

De Surinaamse keuken

De Surinaamse keuken is erg divers omdat er veel verschillende etnische groepen in Suriname wonen. De keukens die invloed hebben gehad op de Surinaamse keuken zijn Javaans, Chinees, Braziliaans, Hindoestaans, Nederlands en nog veel meer landen.Uit die mengeling van culturen is de traditionele Surinaamse keuken ontstaan. De basisingrediënten zijn onder andere rijst en aardvruchten zoals tayer, cassave en roti. Ook wordt er vaak kip, zoutvlees en bakkeljauw geserveerd. Kousenband, okra en boulanger zijn groenten die veel gebruikt worden in de Surinaamse keuken. Veel Surinaamse gerechten zijn pittig en daarvoor worden veel pepers gebruikt zoals de Madame Jeanette.

Taal in Suriname

De officiële landstaal in Suriname is Nederlands. Dat komt omdat Suriname ooit een Kolonie van Nederland is geweest. Daarnaast worden er nog 19 andere talen gesproken in Suriname. De meeste inwoners van Suriname zijn dan ook meertalig. Dit zijn de belangrijkste talen die gesproken worden in Suriname:

  • het Nederlands
  • het Surinaams (Sranantongo)
  • het Sarnami Hindoestani (Surinaams Hindoestaans)
  • het Javaans
  • de verschillende Marrontalen (vooral Saramaccaans en Aukaans)
  • het Chinees (Hakka, Standaard mandarijn en Standaard kantonees)

Het Surinaams is grotendeels afkomstig van het Engels. Voor Engelsen is de taal echter niet te verstaan, de woorden lijken niet meer op het Engels. De taal is ontstaan door aangevoerde, Afrikaanse slaven op plantages in de tijd dat Suriname een kolonie van Nederland was. Het Surinaams bevat ook sporen van Nederlands, Spaans, Portugees en West-Afrikaanse talen.

 

Weetjes over Suriname… Wist je dat…

  • Suriname 5 keer groter is dan Nederland?
  • Er in Suriname links gereden wordt?
  • De bussen in Suriname pas vertrekken als ze vol zijn? Dus niet op een afgesproken tijd zoals in Nederland.
  • Apen als huisdieren gehouden mogen worden in Suriname?
  • 80 procent van Suriname jungle is?

Wat vond je van de Suriname spreekbeurt?

Wij zijn erg benieuwd wat je van de spreekbeurt over Suriname vond! Laat je ons ook even weten hoe de spreekbeurt was gegaan? Suriname is een erg leuk land om over te vertellen, dat vinden je klasgenoten en leraar vast ook! In welke klas je zit?  Groep 5, groep 6, groep 7of groep 8 ? We zijn daar erg benieuwd naar.

Vond jij Suriname een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurten dan ook wel interessant:

Lees ook deze tips over:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.