Spreekbeurt zenuwen

spreekbeurt zenuwenBang voor spreekbeurt? Zenuwachtig over of je jouw spreekbeurt wel zult halen? Op deze pagina over spreekbeurt zenuwen zullen wij jou een aantal tips geven om jou te helpen. Ook geven wij wat uitleg over zenuwachtig zijn. De meeste kinderen die zenuwachtig zijn voor hun spreekbeurt maken zich zorgen terwijl dat helemaal niet nodig is. Lees hier verder om er achter te komen wat je hier tegen kunt doen.. want AlleSpreekbeurten.nl geeft je niet alleen veel gratis spreekbeurten, maar ook veel informatie en tips daar omheen. Alles komt goed!

Tips tegen spreekbeurt zenuwen

  1. Bereid je goed voor. Dit klinkt logisch, maar het is erg belangrijk. Dit doe je door thuis goed opzoek te gaan naar informatie en het goed samen één van jouw ouders te oefenen.
  2. Begin op tijd met de voorbereidingen. Het beste is om 1 á 2 weken van te voren te beginnen met informatie te verzamelen. Je onderwerp moet je dan eigenlijk al hebben gekozen!
  3. Zorg voor een goed spiekbriefje. Dit is heel belangrijk. Zo zul je niet snel vergeten wat je wilde gaan zeggen en heb je altijd iets om op terug te vallen. Ook kun je zo moeilijke woorden even spieken, maar ook cijfers als jaartallen!
  4. Probeer op jouw ademhaling te letten. Hier onder hebben wij een video voor jou geplaatst waarin wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen (en ook andere handige tips om jouw spreekbeurt zenuwen de baas te zijn!).

Video tegen spreekbeurt zenuwen

 

Waarom ben ik zenuwachtig voor een spreekbeurt?

Dit kan meerdere redenen hebben. Waarschijnlijk ben jij zenuwachtig omdat:

  • Je nog nooit een spreekbeurt hebt gehouden (en dus niet zo goed weet wat je moet doen of verwachten).
  • Je pas één keer of een paar keer een spreekbeurt hebt gehouden en daardoor nog een beetje onzeker bent.
  • Je bang bent dat je iets verkeerd zult doen of vergeten (denk aan dat spiekbriefje: zo kun je de belangrijkste punten altijd herinneren!).

 

Wat kunnen zenuwen met je doen?

  • Je bent onrustig.
  • Je kunt gaan zweten.
  • Je kunt je minder goed concentreren.

Dit wil je dus liever niet.. maar door de zenuwen kan je ook juist extra goed presteren. Je kunt door zenuwen extra alert en scherp zijn. Het kan dus eigenlijk twee kanten op: positief en negatief.

Meestal maken leerlingen zich druk om iets waar je je helemaal niet druk om hoeft te maken! De juf of meester is er niet op uit om jou een onvoldoende te geven en is altijd bereid je te helpen. Ben je na deze tips nog steeds zenuwachtig voor jouw spreekbeurt, zegt dit dan aan jouw ouders en juf/meester. Wij van AlleSpreekbeurten.nl wéten dat het goed gaat komen! Veel succes!

3 gedachten over “Spreekbeurt zenuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.