Veelgestelde Vragen

Op deze pagina (veelgestelde vragen (F.A.Q.)) proberen wij een hoop van jouw vragen te beantwoorden. Als je nog vragen hebt kun je altijd een reactie achter laten en dan beantwoord AlleSpreekbeurten.nl jouw vraag zeker binnen een dag!

Waar zal ik mijn spreekbeurt over houden? / Waar kan ik mijn spreekbeurt over doen?
Dit is altijd lastig! Vraag jezelf af: wat vind ik echt leuk of waar weet ik al veel van af? Waar praat je graag of makkelijk over? Wat is jouw lievelingsdier? Wat wil jij later worden? Welke bekende persoon vind jij inspirerend? Zie ook onze spreekbeurt onderwerpen pagina voor meer inspiratie! Wat een leuke spreekbeurt is hangt dus eigenlijk helemaal van jou af!

Waar moet ik mijn spreekbeurt over houden?
Het antwoord hierop is hetzelfde als op de twee vragen van hierboven.

Wat is een leuke spreekbeurt?
Wat een lastige vraag! Wat weet natuurlijk alleen jij! Wat jij leuk vindt hoeft iemand anders natuurlijk niet leuk te vinden, en andersom om. Waarschijnlijk heb jij een sport dat je leuk vindt, of een bepaald dier. Of een bekend persoon. Wat is er leuker dan over zo’n onderwerp te praten voor de klas?

Hoe moet ik een spreekbeurt voorbereiden? / Hoe moet ik mijn spreekbeurt voorbereiden? / Hoe houd ik mijn spreekbeurt?
Dit lijkt vaak moeilijk maar eigenlijk valt het wel mee omdat jij stiekem al veel over jouw onderwerp af weet! Zie ook onze spreekbeurt tips!

Ik ben zenuwachtig voor mijn spreekbeurt. Wat kan ik hier tegen doen?
Eigenlijk hoef je helemaal niet zenuwachtig te zijn voor eens spreekbeurt. Lees ook onze pagina over spreekbeurt zenuwen voor meer tips om hier van af te komen.

Hoe moet ik een spreekbeurt maken? / Hoe moet ik mijn spreekbeurt doen?
Bepaal allereerst wat jouw spreekbeurt onderwerp gaat zijn. Als je dat weet moet je veel informatie gaan opzoeken. Daar kan deze website jou erg goed bij helpen! Als laatst is het natuurlijk belangrijk om je spreekbeurt voor te bereiden.

Hoe moet een spreekbeurt eruit zien?
Dit hangt dus echt helemaal van jou  af. Geef er je eigen draai aan. Een spreekbeurt kan via een poster maar ook via een PowerPoint presentatie of misschien zelfs een Prezi. Je kunt er verschillende dingen bij halen en

Hoe lang moet een spreekbeurt zijn? 
Daar is niet zomaar één antwoord op. De ene juf of meester heeft hier andere regels over, maar meestal is dit ongeveer 10 minuten, maar soms ook tot wel 30 minuten. Dit hang af van jouw onderwerp en in welke groep je zit. Stel de vraag wel eerst aan jouw juf of meester dus, maar als het goed is hebben zij dit al vertelt!

Waarom moet ik een spreekbeurt maken?
Omdat het belangrijk is dat je leert presenteren! Dit heeft veel oefening nodig. Later, op de middelbare school en als je gaat studeren heb je dit heel vaak nodig! Ohja, en als je later gaat werken ook! Vandaar dat het handig is om er nu al mee bezig te zijn.

Hoe is een spreekbeurt opgebouwd?
Een spreekbeurt is opgebouwd uit een begin (introductie), midden (informatie) en een eind (afsluiting). In je introductie vertel je waarom je jouw spreekbeurt over jouw gekozen onderwerp doet. In het midden vertel je alles wat je hebt voorbereid over jouw onderwerp en aan het eind sluit je netjes af door mogelijk nog iets te laten zien dat je hebt mee-genomen en de klas de bedanken voor het luisteren.

Spreekbeurt met steekwoorden: mag dat eigenlijk wel?
Vaak mag je een aantal steekwoorden gebruiken. Hoeveel precies hangt af van jouw klas (groep 5/6/7/8?) en jouw juf of meester. Lees hierover ook het artikel over spreekbeurt spiekbriefjes.

Wat is een spreekbeurt? (definitie)
Een spreekbeurt is een belangrijk onderdeel van, met name, het basisonderwijs in Nederland. Over het algemeen presenteert één leerling over één onderwerp, voor de klas. Het is gebruikelijk dat dit anno 2014 gebeurt m.b.v. moderne hulpmiddelen, zoals een scherm. Dit is een belangrijke eerste stap naar communicatie- en presentatievaardigheden.

Spreekbeurt met quiz: is dat gebruikelijk?
Nou, gebruikelijk is anders… maar waarom niet? Overleg van tevoren even met jouw juf/meester of dit goed is, maar waarschijnlijk wel! Dit zeggen wij omdat een Quiz al gauw een kwartier duurt, en misschien komen jullie dan in de knoei met de andere klasgenoten die hun spreekbeurt nog moeten doen!

Spreekbeurt met proefjes, wat denken jullie…?
Dat is een lastige… cool is het zeker. Maar of het veilig is? Dat is nog maar de vraag! Of overdrijven wij nou? Het ligt er natuurlijk aan! Veel proefjes zijn helemaal niet gevaarlijk… anderen zeker wel. Als het te maken heeft met vuur moet je in ieder geval altijd uitkijken en dat nooit zelf doen! Vraag het dus eerst aan je ouders en als zij het goed vinden aan jouw juf/meester.

Spreekbeurt op digibord, is dat eigenlijk moeilijk?
Eigenlijk niet. Misschien is het handig om in de pauze of na school even met jouw juf/meester te oefenen. Maar eigenlijk is het niet veel anders dan een computer met een beamer/projector! Kan jij wel!

Wat zijn populaire spreekbeurten?
De populairste spreekbeurten zijn voornamelijk dieren spreekbeurten. Maar ach.. wat maakt het ook uit? Kies lekker wat jij het leukst vindt!

Waarom moet ik een spreekbeurt houden?
Een spreekbeurt houden is goed voor de ontwikkeling. Het doel van een spreekbeurt is voornamelijk:

  • Groep 5: leren durven spreken voor de klas/groep mensen.
  • Groep 6: leren durven spreken voor de klas/groep mensen + contact met groep.
  • Groep 7: informatie uit verschillende bronnen halen en verder ontwikkelen spreken.
  • Groep 8: gestructureerd kunnen vertellen en voorbereiding op middelbare school.

Mag ik mijn spreekbeurt over hetzelfde onderwerp doen als vorig jaar?
Nee, meestal mag dit niet. Je zult dan een nieuw onderwerp uit moeten kiezen. In sommige gevallen zou hier wel een uitzondering voor kunnen worden gemaakt.

Kan ik mijn spreekbeurt samen met iemand doen?
Ja,  in veel gevallen kan dit wel, maar meestal gebeurt het alleen. Vooral in groep 5 & 6 kun je vaak nog samen doen, als je ouder wordt moet je dit alleen kunnen. Dit kan wel verschillen tussen verschillende scholen, dus vragen het even na aan je juf of meester.

Krijg ik altijd een cijfer voor mijn spreekbeurt?
Vaak wel, maar niet altijd. In groep 5 & 6 is het gebruikelijk dat dit niet gebeurt. In groep 7 & 8 vaak wel, samen met een beoordelingsformulier!

5 gedachten over “Veelgestelde Vragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.