Spreekbeurt beoordeling

Vraag jij je af waar je op wordt beoordeeld voor jouw spreekbeurt? Met andere woorden: waar letten leraren op als ze jou een cijfer geven voor jouw spreekbeurt? Lees verder op deze pagina om daar achter te komen!

We moeten er bij zeggen dat de beoordeling kan verschillen tussen de verschillende leerjaren (groep 5 en groep 8 is toch best anders!) en tussen verschillende basisscholen en zelfs leraren. Zie deze punten dus als aandachtspunten waar je mogelijk op beoordeeld wordt en probeer er op te letten.

1. Ben je goed verstaandbaar voor iedereen?

Dit is een belangrijk punt. Je moet niet te zacht praten… maar ook niet te hard. En let ook op je snelheid! Als je te snel praat kan het zijn dat anderen jouw minder goed verstaan. Blijf dus gewoon rustig en spreek duidelijk. Dus:

  • Niet te snel/niet te langzaam
  • Niet te hard/niet te zacht
  • Let op je uitspraak

2. Is de spreekbeurt logisch opgebouwd?

Is jouw spreekbeurt logisch en duidelijk opgebouwd? Hiermee wordt bedoeld dat je een begin (introductie onderwerp), midden (uitleg over het onderwerp) en eind (afsluiting) moet hebben. Gaat jouw spreekbeurt over bijvoorbeeld profvoetballer Messi, dan is het logisch dat je begint over waar zijn leven is begonnen (wanneer en waar geboren), daarna het hebt over zijn jeugd bij een voetbalclub en daarna pas over zijn professionele carrière bij FC Barcelona.

3. Heb je iets extra’s laten zien/meegenomen?

Vaak vinden leraren en leerlingen het leuk om iets te laten zien. Probeer dus te werken met afbeeldingen, posters, collage’s en voorwerpen (zoals een hockeybal/stick bij een hockeyspreekbeurt en plectrum bij een gitaar spreekbeurt). Dit maakt het voor iedereen extra leuk en interessant. Jouw klas en leraar zal ook beter begrijpen wat jij probeert te vertellen als ze het ook kunnen zien, of zelfs voelen/uittesten!

4. Lees je veel voor of doe je het uit je hoofd?

Het is niet perse erg om een spiekbriefje te gebruiken… maar doe het niet te veel en overleg van te voren even met jouw docent of het mag. Dit hangt namelijk ook af van de groep waar je in zit. Het is meestal wel beter om het zo veel mogelijk uit je hoofd te doen… goed voorbereid en oefenen (voor de spiegel en met je ouders) is dus belangrijk! Het moet natuurlijk overkomen.

5. Is het taalgebruik goed en begrijpelijk?

Hier mee wordt bedoeld of je niet te veel moeilijke woorden gebruikt, maar misschien ook niet te veel makkelijke woorden. Gebruik je veel moeilijke woorden, leg deze dan ook uit zodat iedereen in de klas begrijpt waar jij het over hebt.

6. Kun je de vragen goed beantwoorden?

Als er vragen komen vanuit de leerlingen of de leraar, kon je deze vragen dan goed beantwoorden? Je kunt natuurlijk nooit álles weten over een onderwerp, maar doe je best om een vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Weet je iets niet? Dat is geen ramp!

 

Laat ons in een reactie hier onder weten of je iets had aan deze spreekbeurten beoordeling tips. We hopen in ieder geval dat we je hebben kunnen helpen. Veel succes met de voorbereiding en tot ziens! Ohja, en als je dit goed tips vond, stuur deze website dan ook door naar jouw klasgenoten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.