Mode spreekbeurt

Introductie: waarom spreekbeurt over mode?

De introductie van een mode spreekbeurt is leuk om persoonlijk te maken. Wellicht ben jij gek op mode of is het jouw droom om in de mode te werken later en heb je daarom gekozen om hier een spreekbeurt over te doen. Je kunt vertellen waar je het liefste heen gaat om kleding te kopen. Wellicht is het ook leuk om een kledingstuk mee te nemen en te vertellen aan de leraar en klasgenoten waarom dit jouw favoriete kledingstuk is. Deze mode spreekbeurt is trouwens bedoeld voor groep 5, groep 6, groep 7 én groep 8!

mode-spreekbeurt

Algemene informatie over de mode

Mode is een begrip dat in de vroegere jaren al gebruikt werd. Het is een frans begrip wat ‘manier’ betekend. Bijvoorbeeld, een manier van kleden. In de middeleeuwen lieten mensen door middel van mode zien hoe rijk zij waren. Hoe rijker je was hoe duurdere stoffen en kleding deze personen aanhadden. Wat belangrijk is om te weten is dat mode tegenwoordig niet alleen over kleding gaat. Mode gaat ook over andere producten die ‘mode gevoelig’ zijn. Denk aan de meubels in het huis van je ouders, deze zijn totaal verschillend dan die van je opa en oma. Dit heeft met mode te maken. Wat vroeger erg hip was is nu wellicht ouderwets. Mode is trend gevoelig. In deze spreekbeurt gaan we het hebben over mode wat zich vooral focust op kleding.

Ontwikkeling van de mode

Haute couture: is het duurste topje van de mode. Denk aan de super dure merken zoals; Chanel, Dior en Louis Vuitton. Haute couture is ontstaan in de 2e helft van de 19e eeuw. Er was een Engelse man genaamd Charles Frederick Worth die startte met kleding maken op verzoek van zijn klanten. Vooral aan rijke vrouwen. Ook Prijs is een stad waar mode zich al vroeg ontwikkelde. Wat speciaal is aan haute couture is dat een merk aan veel eisen moet voldoen. De collectie moet bijvoorbeeld twee keer per jaar op de fashion weeks gepresenteerd worden. Ook is er een atelier nodig waar de collectie aan vaste klanten getoond kan worden. Deze merken werken met mannequins. Dit zijn modellen die bepaalde maten hebben en op deze manier de kleding mooi kunnen laten overkomen. Een modeontwerper die haute couture maakt wordt haute couturier genoemd. Tegenwoordig zijn er haute couturiers over de gehele wereld. Denk aan Amerika, Italië en Engeland.

Dus stel je voor, je loopt een winkel binnen en ze gaan precies jouw maten opmeten en het jasje op maat maken voor jou. Je kunt wel begrijpen dat dit erg duur is en de meeste mensen zich dit niet kunnen veroorloven. Daarom kwamen mode huizen met een idee. Waarom gaan we geen standaard maten maken? Zodat we meer kunnen verkopen en het minder duur is voor onze klanten. Dit heet ready to wear.

Ready to wear: deze kleding wordt gemaakt in standaard maten. Tegenwoordig hebben veel van de haute couture merken ook een ready to wear kleding lijn. Dit is logisch omdat maar een klein topje van de mensen zich de dure haute couture stukken kan veroorloven. Deze kleding wordt niet in een atelier gemaakt maar via massa productie in een fabriek. Dit alles begon in Amerika in het begin van de 20e eeuw. Er was op dat moment economische ongelijkheid en een grote vraag naar betaalbare kleding. Ook werd er veel over mode verteld in de media. Mensen wilden hun eigen stijl creëren en zelf invloed hebben op de trends. Voorheen werd iedereen beïnvloed door de trends van de Franse modehuizen zoals Chanel. Ook was ready to wear een manier om veel geld te verdienen. Van ieder ontwerp konden er wel honderden stuks verkocht worden in standaard maten. Al snel volgde andere landen deze trend. Natuurlijk hebben de dure modehuizen ready to wear kleding wat alsnog erg duur is. Daarom is ready to wear in twee takken verdeeld. Namelijk, low end ready to wear en high end ready to wear.De naam zelf zegt het al, high is een hoge prijs. Low is een lagere prijs.

Bijvoorbeeld wat is jouw maat? Je gaat naar de kledingwinkel en gaat zoeken naar een maatje 34 of 36. Van iedere maat hangen er paar stuks. Deze kleding is gemaakt in standaard maten om de kosten niet te hoog te maken. Het is natuurlijk veel duurder als je naar een winkel gaat en ze je al je maten opmeten en voor iedereen een andere maat moeten maken.

spreekbeurt over mode

Verschillende mode trends

Ieder tijdperk kent haar eigen modetrends. Denk aan foto’s die je tegenkomt van je ouders vroeger. Mannen droegen vaak lange leren jassen, hadden lange haren. Vrouwen droegen vaak kleding in opvallende kleuren, lange rokken en ga zo maar door. Het is leuk om even terug te kijken naar de trends van vroeger. Waarom? De meeste trends keren terug. Tegenwoordig is het moeilijk om te zeggen wat de echte trends zijn. Het gaat steeds sneller vooral door het gebruik van internet. Misschien is het leuk om in je spreekbeurt wat foto’s te laten zien van de vroegere jaren. Denk aan de hippie trend of de rockers trend. Maar denk eens na, tegenwoordig zie je de hippie trend weer terug ook wel Ibiza stijl of Bohemian stijl genoemd!

Wie zet de trends in de mode?

Een trendsetter is iemand of een groep mensen die bepaalt wat de heersende mode is.Bijvoorbeeld,wie heeft bedacht dat broekpakken hip zijn of juist écht niet meer kunnen?

Wat belangrijk is om te weten is dat hier ook een grote verandering inzit. Vroeger waren het voornamelijk de grote modehuizen die de trends bepaalden. Tegenwoordig kan iedereen zijn mening uiten en trends zetten. Denk aan mode bloggers. Misschien ken je er eentje? Zoals The Blonde Salad of een vriendinnetje die een blog heeft waar ze haar dagelijkse uotfits laat zien?

  • Fashion Weeks: Twee keer per jaar worden er op de catwalk ook wel fashion weeks genoemd, de nieuwe collectie geshowd. Niet iedere ontwerper mag hier aan meedoen. Vooral de invloedrijke en grote modehuizen zijn hierbij aanwezig. Bij deze fashion weeks zijn veel bekende mensen aanwezig en veel pers. Denk aan de hoofd redactrice van bekende tijdschriften zoals de Vogue, Grazia en ELLE.
  • Grote modehuizen
  • Media: tijdschriften, kranten, programma’s op televisie.
  • Bekende mensen; denk aan Rihanna, Justin Biebier, Vanessa Hudgens. Vaak zetten deze sterren de trend. Denk aan de stijl van Rihanna, iedereen praat erover. Ze heeft zelfs een eigen kledinglijn ontworpen voor River Island.
  • Bloggers: Meisjes en jongens die artikelen schrijven over mode en hun eigen stijl laten zien via een website.

Over bloggers gesproken… deze mode spreekbeurt werd geschreven voor Kelly Jaspers die een coole mode blog heeft. Haar zus is zelfs ook model, maar schijft ook graag. Bezoek dus ook hun website en volg je misschien zelfs!

we heart fashion

Dus… wat vond jij eigenlijk van deze mode spreekbeurt? En ik welke groep zit jij? Deze spreekbeurt was geschikt voor groep 5 en groep 6, maar was vooral geschreven voor groep 7 en groep 8 van de basisschool! We horen graag van je en nog veel succes met het behalen van een hele mooie cijfer!!

6 gedachten over “Mode spreekbeurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.