Kerstmis spreekbeurt

Ben jij opzoek naar de beste kerstmis spreekbeurt? Stop dan met zoeken, je hebt de beste kerstmis spreekbeurt al gevonden! Ohja, vergeet trouwens niet om ons te laten weten wat je van de spreekbeurt vond! De leuke spreekbeurt over kerstmis is geschikt voor alle leerlingen van de basisschool uit groep 5,groep 6, groep 7 en groep 8. Onderaan de pagina staan nog een paar leuke weetjes over kerstmis. Dus lezen maar en veel succes met je spreekbeurt!

Inleiding spreekbeurt over kerst

Kerstmis is een feest dat bijna over de hele wereld gevierd wordt op 25 december. Kerstmis is oorspronkelijk een christelijk feest en bestaat al heel lang. Tegenwoordig vieren ook mensen het die niet gelovig zijn. De Kerstman is een verzonnen personage die hoort bij dit traditionele feest. Met de hulp van zijn elfjes geeft hij kinderen over de hele wereld cadeautjes.

 

Geschiedenis over kerstmis

Spreekbeurt Kerstmis

Christen vieren met kerstmis de geboorte van Jezus Christus. Volgens de Christenen is Jezus de enige zoon van God. Hij werd geboren in het dorp Nazareth bij de maagd Maria. Volgens de bijbel is Jezus geboren om mensen te verlossen van hun zonden. Er is nooit bewijs gevonden dat Jezus echt om 25 december, de dag dat wij kerstmis vieren, geboren is.

Tegenwoordig wordt het kerstfeest niet alleen meer door gelovigen gevierd. Het vieren van kerstmis is een traditie geworden bij verschillende culturen over de hele wereld. Het wordt gezien als een feest waarbij liefde voor je naasten het belangrijkst is. Tegenwoordig zijn daar een heleboel tradities aan verbonden. Zo krijgen kinderen vaak cadeautjes van de Kerstman.

 

Tradities

Kerstmis draait om familie en bij de mensen zijn van je houdt. Voor de Christenen draait het ook om het vieren van de geboorte van Jezus. Daarnaast zijn er een heleboel gewoonten bij gekomen die tegenwoordig steevast horen bij het vieren van kerst. Zo is het gebruikelijk dat kinderen en ook volwassenen cadeautjes krijgen met kerst. Die worden gebracht door de Kerstman dat is een andere relatief nieuwe traditie die hoort bij kerstmis. Ook tuigt bij elk gezin met kerst een grote kerstboom op. Deze wordt versiert met kerstballen, slingers en andere glimmende en kleurrijke voorwerpen. Ook is het normaal om rond de tijd van kerst naar vrienden, familie en kennissen een kerstkaartje te sturen. Daarmee wens je de mensen om wie je geeft een fijne kerst. Ook de kerstliedjes zijn een grote traditie die bij kerstmis hoort. Elk jaar komen er weer nieuwe kerstliedjes bij die vaak over liefde gaan. Ook is het tijdens kerst erg gebruikelijk om uitgebreid te koken en eten. Vaak vieren familie en vrienden kerstmis samen door onder andere een grote en lekkere maaltijd te eten. Bij kerstmis horen dus een heleboel verschillende tradities die kerstmis tot het feest maken dat we nu kennen en vieren.

Kerstman; lees hier alles over hem!

De Kerstman is een verzonnen personage dat hoort bij het kerstfeest zoals wij dat nu vieren. Je kunt de Kerstman tegenwoordig wel het symbool van kerstmis noemen. Hij heeft een erg opvallend uiterlijk dat hem erg herkenbaar maakt. Op kerstkaarten is hij snel te herkennen. De Kerstman is een oude man met lange, witte baard. Hij heeft een knalrood pak aan en op zijn hoofd draagt hij een knalrode puntmuts. Hij rijdt op een slee die getrokken wordt door rendieren. Dat zijn er meestal acht en die kunnen ook nog vliegen. Veel mensen zeggen dat de Kerstman op de Noordpool woont. In sommige delen van Europa wordt ook wel gedacht dat de Kerstman in de plaats Rovaniemi in Finland woont. De Denen denken dat hij in Groenland woont. De Kerstman heeft ook hulpjes. Dit zijn kleine elfjes met een groen pakje en puntschoentjes. Zij helpen de Kerstman om kinderen cadeautjes te geven. Zij maken bijvoorbeeld het speelgoed dat de kinderen krijgen.

Spreekbeurt Kerstman

De Kerstman komt eigenlijk van Sinterklaas.  De traditie van de Kerstman is ontstaan in Amerika. Toen Noord-Amerika nog een kolonie was van Nederland, is de traditie van Sinterklaas naar Amerika overgewaaid. Santa Claus werd het leven in geblazen en pas veel later kwam Santa Claus weer terug in Europa. In Nederland kennen wij nu dus Sinterklaas en de Kerstman, maar eigenlijk zijn zij op dezelfde traditie gebaseerd.

Kerstliedjes

Het is een oude traditie dat er tijdens kerstmis liedjes worden gezongen. Deze muziek kan bijvoorbeeld door een koor gezongen worden, maar het kan ook popmuziek zijn. Traditionele kerstliederen zijn gericht op het geloof. Daarna kwamen er steeds meer kerstliedjes die over iets anders gingen, zoals de liefde.

Traditionele kerstliedjes:

 • Stille Nacht, Heilige Nacht
 • Ere zij God
 • Er is een Kindeke geboren op aard
 • Wij komen tezamen

Kerstliedjes die niet over het geloof gaan:

 • O dennenboom
 • Jingle Bells
 • White Christmas

Popmuziek:

 • Last Christmas – Wham!
 • All I Want for Christmas Is You – Mariah Carey
 • Thank God It’s Christmas – Queen
 • Mistletoe – Justin Bieber

 

Weetjes over kerstmis: wist je dat…

 • Kerst het meest populaire feest in Nederland is? Wel 90 procent van de Nederlanders viert kerst.
 • Er is Nederland drie miljoen kerstbomen per jaar worden verkocht?
 • In India een bananenboom wordt versierd in plaats van een dennenboom of spar? De boom wordt versierd me mangobladeren en olielampen.

Wat vond je van de kerstmis spreekbeurt?

Wij zijn erg benieuwd wat je van de kerstmis spreekbeurt vond! Laat je ons ook even weten hoe de spreekbeurt was gegaan en in welke klas je zit?  Groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 ? Wij zijn erg benieuwd. Kerstmis is namelijk een heel interessant onderwerp om over te vertellen.

Vond jij kerst een leuk onderwerp? Misschien vind jij de volgende spreekbeurt dan ook wel interessant:

 

Hulp nodig bij je spreekbeurt? Lees deze tips over:

Zenuwen, spiekbriefjes en beoordelingen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.