Spreekbeurt Adolf Hitler

adolf-hitler-spreekbeurtSpreekbeurt houden over Adolf Hitler? De allerbeste en meest complete spreekbeurt over Adolf Hitler vind je hier, op deze website die je gratis kunt gebruiken! Deze spreekbeurt is bedoeld voor scholieren van de basisschool uit groep 5groep 6, groep 7 én groep 8. Wij hebben ons best gedaan om de spreekbeurt zo goed mogelijk te maken. Dat maakt het voorbereiden van jouw spreekbeurt over Hitler makkelijker. Maar uiteindelijk moet je het wel zelf doen! Lees dus snel verder en alvast heel veel succes bij het houden van jouw spreekbeurt over Adolf Hitler!

Adolf Hitler spreekbeurt informatie

Adolf Hitler was de leider van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij is geboren in 1889 in Oostenrijk en is 55 jaar oud geworden. Hij was een kleine man die uitgroeide tot dictator van Nazi-Duitsland. Daar ken jij hem waarschijnlijk ook van.

Eerste Wereldoorlog

In 1913 verhuist Hitler van Oostenrijk naar Duitsland, waar hij een jaar later voor Duitsland gaat vechten in de Eerste Wereldoorlog. Duitsland verliest deze oorlog en is hierdoor een arm land geworden. Het volk heeft geen werk, geen geld en geen toekomst. Hitler geeft de Joden de schuld van alle ellende in Duitsland.

Er is ook een goed filmpje over hoe Hitler aan de macht kwam. Deze kun je hier onder bekijken:

Machtsstrijd

In 1921 wordt hij leider van de politieke partij NSDAP, ook wel bekend als de Nazi-Partij.  Tegen de regels in probeert hij met zijn partij de macht in Duitsland over te nemen. Dit mislukt waardoor hij negen maanden in de gevangenis moet zitten. Hier schrijft hij een boek waarin hij al zijn kwade plannen op papier zet en deelt dit met zijn volgelingen.

In 1934 wordt hij leider van Duitsland. Dat noemen ze de Führer. Een van de eerste acties die hij onderneemt is het opbouwen van een groot leger. Hitler liet veel wapens, tanks, gevechtsschepen en vliegtuigen bouwen. Dit was tegen de regels in, want Duitsland mocht doordat het de Eerste Wereldoorlog verloren had geen groot leger meer hebben.  Ook liet hij lange rechte snelwegen aanleggen om ervoor te zorgen dat zijn leger zich snel door heel het land kon verplaatsen. Al deze acties zorgden ervoor dat er veel werk was voor het volk. Doordat het Duitse volk dankzij Hitler weer kon werken en geld verdienen, was heel Duitsland blij met Adolf Hitler als leider.

Het Duitse volk was volgens Hitler het beste en het sterkste volk op aarde, ook wel het Arische ras genoemd. Hitler vond dat Duitsers om deze reden recht hadden op meer macht en een groter land. Hij noemde dit Lebensraum. Om dit voor elkaar te krijgen wilde Hitler Europa veroveren met zijn Duitse leger.

Jodenhaat

Doordat het heel lang slecht was gegaan met Duitsland, gaf Hitler de schuld aan de Joden dat Duitsland zo arm was. Volgens Hitler kwam het door de Joden dat Duitsland de Eerste Wereldoorlog hadden verloren. De Joden waren zo slecht de ze niet eens als mens gezien mochten worden, dat ze nog slechter waren dan een mens. In een nacht in 1938 liet Hitler overal in Duitsland Joodse winkels, scholen, huizen, kerken en ziekenhuizen vernielen. Ook werden er veel Joden vermoord in deze nacht. Hitler heeft zijn hele leven geprobeerd de Joden uit te roeien.

Tweede Wereldoorlog

In 1939 viel Hitler Polen binnen met zijn grote legermacht. Dit vonden Engeland en Frankrijk niet goed. Zij verklaarden daarop de oorlog aan Duitsland. De Tweede Wereldoorlog was begonnen. Overal waar Hitler land veroverde strafte hij de Joden. Alle Joden moesten een gele ster op hun kleding dragen, moesten naar speciale scholen en ziekenhuizen. Ze mochten niet meer in speeltuinen en zwembaden komen. Zo had Hitler heel veel verboden voor de Joden.

Als de Joden niet deden wat Hitler ze vertelde moesten ze naar de gevangenis. Met de gevangenis wordt bedoelt dat ze naar strafkampen werden gestuurd. Hier werden Joden opgesloten en gedwongen te werken voor de Duitsers. Wanneer er te veel Joden in het strafkamp zaten werden ze in treinen vervoerd naar concentratiekampen in Duitsland en Polen. Hier werden de Joden vermoord. Op deze manier probeerde Hitler het Joodse volk uit te roeien.

De eerste vijf jaar was Duitsland onverslaanbaar in de oorlog. Hitler had bijna heel Europa in zijn macht. Maar vanaf 1944 verloor hij heel veel gevechten van Amerika, Engeland en Rusland. Deze landen werden de Geallieerden genoemd. Het Duitse leger was verzwakt en werd teruggedrongen naar Duitsland.

De ondergang

Hitler had in Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, een hele sterke betonnen schuilplaats onder de grond, een bunker. Hier bedacht Hitler zijn oorlogsplannen. In 1945 was het Duitse leger bijna verslagen. Het leger van de Geallieerden stond al in Berlijn. Hitler wist dat het voorbij was met zijn plannen van een Duitse wereldmacht. Omdat hij bang was zwaar gestraft te worden als de oorlog verloren was, pleegde hij zelfmoord in zijn eigen bunker. Een week later was de oorlog voorbij.

Wist je dat…

  • Hitler zelf Joodse voorouders had?
  • Volgens Hitler de sterkste mensen groot waren en blonde haren hadden, maar hij zelf klein was en donkere haren had?
  • Hitler in de Eerste Wereldoorlog bijna blind was geraakt?

 

Wil je meer weten over de tweede wereldoorlog? Zie dan ook de volgende twee spreekbeurten:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.