Spreekbeurt Anne Frank

spreekbeurt over Anne FrankAnne Frank spreekbeurt nodig? De allerbeste en meest complete spreekbeurt over Anne Frank vind je hier bij AlleSpreekbeurten.nl! Deze spreekbeurt is bedoeld voor jongeren uit groep 5,groep 6, groep 7 én groep 8. Wij hebben ons best gedaan om de spreekbeurt zo gemakkelijk en compleet mogelijk te maken, zodat jij een zo hoog mogelijk cijfer haalt! Maar uiteindelijk moet je het wel zelf doen! Lees dus snel verder en alvast heel veel succes bij het houden van jouw spreekbeurt over Anne Frank!

 

Anne Frank spreekbeurt informatie

Annelies Marie Frank, beter bekend als Anne Frank, was een Joods meisje van Duitse komaf.  Ze heeft geleefd van 12 juni 1929 tot begin maart 1945. Anne heeft dus geleefd in de Tweede Wereldoorlog en werd dan ook bekend door het dagboek dat ze bijhield in die tijd. Anne Frank zat samen met haar familie ondergedoken in een achterhuis in Amsterdam. Ze stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Het Achterhuis van Anne Frank

De familie Frank verhuisde in 1933 van Frankfurt am Main in Duitsland, naar Amsterdam. Op deze manier probeerden ze vervolging door de Nazi’s te voorkomen. Anne verhuisde in begin 1934 van haar geboorteplaats naar Amsterdam. Daar ging het gezin in een nieuwbouwwijk wonen aan het Merwedeplein.

spreekbeurt het achterhuis

Toen de oorlog in 1940 ook in Nederland uitbrak, waren ze daar niet meer veilig. In 1942 verhuisde het gezin naar het achterhuis. Anne was toen net dertien. Ze woonden daar tot 4 augustus 1944. Het achterhuis bevond zich achter het bedrijf Opekta aan de Prinsengracht 263. Dit was het bedrijf van Anne’s vader Otto Frank. De deur naar het achterhuis zat verstopt achter een boekenkast. In het voorhuis en magazijn werkten personeel, een paar werknemers wisten van de onderduikers.

In totaal zaten er acht mensen ondergedoken in het Achterhuis. Otto en Edith Frank waren Anne’s ouders, Margot Frank was Anne’s oudere zus. Daarnaast woonden ook de heer en mevrouw Pels in het achterhuis samen met hun zoon Peter. Later dook ook Fritz Pfeffer, een Joodse tandarts, onder in het achterhuis.

 

Het Dagboek van Anne Frank

In de tijd dat Anne in het Achterhuis ondergedoken zat, schreef ze in haar dagboek over alles wat ze meemaakte. Daarin schreef ze aan haar verzonnen vriendinnetje Kitty. In het begin van haar dagboek staat:  “Ik zal hoop ik aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan iemand gekund heb, en ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn.” In haar dagboek schrijft Anne over haar angsten tijdens het onderduiken, dat ze graag schrijfster wil worden, dat ze verliefd wordt op Peter en de ruzies met haar ouders. Anne schreef een paar schriften vol. Op radio Oranje in Londen hoorde ze een oproep om dagboeken te verzamelen die na de oorlog konden worden gepubliceerd. Toen herschreef ze een groot deel van haar dagboek, maar ze kon haar boek niet meer afmaken.

Miep Gies, helpster van de familie Frank, heeft het dagboek van Anne bewaard. Na de oorlog gaf Miep het dagboek aan de vader van Anne, Otto Frank. Hij is de enige van de familie die de oorlog heeft overleefd. In 1947 publiceerde Otto het dagboek met de titel Het Achterhuis. Sindsdien is het een van de meest gelezen boeken ter wereld.

dagboek-van-anne-frank

Verraad en concentratiekamp

Familie Frank zat al meer dan twee jaar ondergedoken toen ze werden verraden en hun onderduikadres werd ontdekt. Wie de verrader was, is niet bekend. Door de Grüne Polizei, de politie in Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse politie werden de onderduikers op 4 augustus 1944 opgepakt. Ze werden via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auswitz-Birkenau gebracht. Een maand later werden ze overgebracht naar het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Omdat de familie zich niet vrijwillig had opgegeven voor ‘tewerkstelling in Duitsland’ hadden opgegeven, maar zijn ondergedoken, werden ze gestraft in kamp Westerbork. Ze werden in een strafbarak gezet, hun hoofden werden kaalgeschoren, ze kregen minder eten en moesten harder werken dan de rest. In het concentratiekamp Auswitz-Birkenau ontkwamen ze aan de beruchte selectie voor de gaskamers, waar de joden in de concentratiekampen vergast werden. De mannen werden in het kamp van de vrouwen gescheiden, waardoor de familie Frank opsplitste. Na een paar weken kreeg Anne schurft, een huidaandoening die veel jeuk veroorzaakt. Zij en haar zus Margot moesten naar het zogenaamde krabblok.

Van familie Frank is Otto Frank de enige die de oorlog heeft overleefd. Moeder Edith Frank stierf op 6 januari 1945. Wanneer Margot en Anne stierven is niet helemaal duidelijk, omdat er in die tijd geen administratie meer werd bijgehouden in het kamp. Margot overleed ongeveer eind februari of midden maart 1945. Anne stierf enkele dagen later, waarschijnlijk aan de ziekte vlektyfus.

 Video over Anne Frank:


 

Wist je dat…?

  • Er nog een boek van Anne Frank uitgekomen is? Otto spoorde Anne aan om fragmenten en versjes uit de vele boeken die ze las op haar onderduikadres, te bundelen. In 2004 kwam dan ook het Mooie-zinneboek uit, met daarin alle geschreven stukjes die Anne erg raakten.
  • Anne Frank de enige schrijfster is waarvan er in Amsterdam twee standbeelden staan? Eentje op de Westermarkt en eentje op het Merwedeplein.
  • Er een straat is vernoemd naar Anne in de vroegere Jodenbuurt in Amsterdam.
  • Het Achterhuis nu een drukbezocht museum is? Daar kun je het Achterhuis in dezelfde staat bewonderen en zien waar de onderduikers ruim twee jaar gewoond hebben.

 

Hoe vond jij deze Anne Frank spreekbeurt? Wij hopen dat alles duidelijk voor je was en dat je jouw spreekbeurt over Anne Frank goed kunt voorbereiden. Laat ons in de comments hier beneden weten wat je er van vond en of jij in groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 zit! Wil je meer weten over de tweede wereldoorlog? Zie dan ook de volgende twee spreekbeurten:

4 gedachten over “Spreekbeurt Anne Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.