Spreekbeurt drugs

Drug spreekbeurt aan het voorbereiden? Dan zit je hier goed! AlleSpreekbeurten.nl heeft de beste drugs spreekbeurt voor jou gratis online! Deze spreekbeurt over drugs is geschikt voor scholieren van de basisschool (groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8). Lees dus snel verder over meer te weten te komen over drugs.

spreekbeurt drugs

Met drugs worden geneesmiddelen of genotsmiddelen bedoeld die een verdovend effect hebben. Drugs wordt dus als medicijn gebruikt, maar ook voor het plezier. Dat laatste is vrijwel altijd illegaal en daardoor strafbaar. Drugs kan zeer verslavend en slecht voor de gezondheid zijn.

Verschil tussen hard- en softdrugs

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs. Softdrugs wordt als minder schadelijk gezien dan harddrugs. Daarom is softdrugs in Nederland legaal, terwijl harddrugs illegaal is. Er is een uitzondering op de regel; alcohol wordt namelijk als harddrugs gezien, maar is wel legaal. Toch is te veel alcohol ook erg schadelijk aan het lichaam en zijn er ongeveer 350.000 alcoholisten in Nederland.

Softdrugs wordt ook als minder verslavend gezien dan harddrugs.  Er wordt vaak gezegd dat harddrugs zowel geestelijk als lichamelijk verslavend is, terwijl softdrugs alleen geestelijk verslavend is. Toch kan softdrugs, zoals wiet en hasj, ook ernstig verslavend zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. De lichamelijke verslaving heeft vooral te maken met het tabak waar wiet en hasj vaak mee vermengd wordt. In tabak zit de zeer verslavende nicotine.

De meeste drugs worden gezien als harddrugs, zoals cocaïne, heroïne en XTC. Wiet, hasj en truffels vallen onder softdrugs. Deze drugs zijn dan ook legaal te verkrijgen in coffeeshops. Ondanks de misleidende naam, zijn dit geen koffiezaakjes, maar winkels waar softdrugs gekocht kan worden. De minimale leeftijd voor het kopen voor softdrugs is in Nederland 18 jaar. Nederland is het enige land dat onderscheid maakt tussen hard- en softdrugs. In andere landen is alle drugs illegaal en wordt officieel geen onderscheid gemaakt in de schadelijkheid van de middelen.

Drie soorten drugs

De ontelbaar vele drugs die bestaan, hebben verschillende effecten op het lichaam. Grofweg kunnen deze effecten in deze drie categorieën worden ingedeeld:

  • Verdovende middelen
  • Stimulerende middelen
  • Hallucinogene middelen

Verdovende middelen
Deze drugs geven een roes, een rustgevend gevoel. In de volksmond worden deze drugs ook wel eens ‘downers’ genoemd. Bepaalde middelen in deze categorie worden in de geneeskunde gebruikt als pijnstiller. Morfine is daar een voorbeeld van. Dit is een drug die veel in de geneeskunde wordt gebruikt en hele hevige pijn kan weg nemen. Heroïne is een van de meest verslavende en schadelijke soorten drugs en deze valt onder de categorie verdovende middelen.

Stimulerende middelen
Drugs in deze categorie worden ook wel ‘uppers’ genoemd. Dit zijn drugs die een erg actief en opgewekt gevoel geven. Cocaïne, MDMA en steroïde vallen onder deze categorie.

Hallucinogene middelen
Dit zijn drugs die een hallucinerende werking hebben, oftewel ervoor zorgen dat je dingen ziet, hoort, voelt of op een andere manier waarneemt die er niet zijn. Dit worden ook wel eens geestverruimende middelen genoemd.  Onder andere marihuana, XTC, LSD en paddo’s vallen in deze categorie.

 

Gevaren van drugs

Drugs zijn erg verslavende en schadelijke middelen. Medicijnen vallen ook onder drugs, maar deze werken bij juist gebruik genezend of pijnstillend. Door juiste begeleiding van een arts of verpleger is de kans op verslaving of schade klein. Recreatieve drugs zijn erg gevaarlijk, omdat het door de verslavende werking erg moeilijk is om de middelen met mate te gebruiken. Daarnaast zijn de bestanddelen van de drugs er schadelijk voor het lichaam. Naast lichamelijk schade, kan er ook financiële schade en geestelijke schade ontstaan en zullen relaties met andere mensen in gevaar komen. Drugs kosten veel geld en verslaafden kunnen vaak niet werken, omdat ze niet onder invloed op het werk kunnen verschijnen. Dit zorgt voor financiële schade. Drugs tasten hersenen aan en kunnen een persoon veranderen. Daarnaast doet een verslaafde alles om aan drugs te komen en is hij erg egoïstisch. Drugs komt altijd op de eerste plaats, wat relaties negatief kan beïnvloeden. Verslaafden belanden vaak op straat, wat ook niet goed is voor de gezondheid. Ook belanden verslaafden vaak in de criminaliteit, waarna het alleen maar bergafwaarts gaat.

Stoppen met het gebruik van drugs, ook wel afkicken genoemd, is erg moeilijk. Het brengt zowel lichamelijke als geestelijke ontwenningsverschijnselen met zich mee. Dit lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn erg heftig, maar duren gemiddeld maar een week. Deze ontwenningsverschijnselen bestaan onder andere uit erg ziek worden, koude rillingen en moeheid. Het lichaam gewend aan de drugs en heeft deze nodig. Na de lichamelijke ontwenningsverschijnselen, komen de geestelijke ontwenningsverschijnselen. Deze duren veel langer en gaan vaak nooit helemaal over, al zullen ze zeker minder worden. Deze bestaan onder andere uit agressie, hevige drang naar drugs en nergens anders kunnen denken. De verslaafde is gewend aan het gevoel wat de drugs geeft en verlangt daar naar.

De geestelijke ontwenningsverschijnselen komen zowel voor bij een verslaving aan harddrugs, als een verslaving aan softdrugs. De lichamelijke ontwenningsverschijnselen komen vrijwel alleen voor bij een verslaving aan harddrugs. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen bij het gebruik van softdrugs, heeft vooral te maken met het gebruik van tabak. De nicotine de daar in zit, brengt namelijk wel lichamelijke ontwenningsverschijnselen met zich mee. Zowel de geestelijke als lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn bij een verslaving aan harddrugs vele male heviger, dan bij een verslaving aan softdrugs.

 

Nederlands wet tegen drugs

Harddrugs is in Nederland illegaal, zowel het gebruik als de verkoop ervan. Dit is dan ook strafbaar. Voor het kopen en gebruiken van softdrugs, geldt een gedoogbeleid. Dat betekent dat het in bezit hebben van softdrugs officieel illegaal is, maar het wordt niet gestraft. Het wordt dus door de vingers gezien, gedoogd. Het verbouwen van softdrugs als marihuana is legaal. Een persoon mag tot 5 gram marihuana in bezit hebben, voor coffeeshops geldt dit niet. Er zijn ook mensen die illegaal wietkwekerijen hebben, dit wordt echter wel gestraft.

 

We hopen je aan bruikbare informatie  geholpen te hebben. Laat ons weten wat je vindt van deze drugs spreekbeurt en of jij in groep 5, groep 6 groep 7 of groep 8 zit. Alvast veel succes bij het houden van jouw spreekbeurt over drugs, en denk er aan:

  • Zeg NEE tegen drugs! Het is heel gevaarlijk en niet stoer.

zeg nee tegen drugs

2 gedachten over “Spreekbeurt drugs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.