Spreekbeurt gitaar

Spreekbeurt over de gitaar nodig? De allerbeste en meest complete gitaar spreekbeurt vind je hier bij AlleSpreekbeurten.nl! Deze spreekbeurt is bedoeld voor jongeren, muzikanten, scholieren en wie het dan ook leuk vindt.. maar meestal wel uit groep 5,groep 6, groep 7 én groep 8. Wij hebben ons best gedaan om de spreekbeurt zo gemakkelijk en compleet mogelijk te maken, maar je zult het uiteindelijk toch zelf moeten doen..  Lees snel verder en alvast heel veel succes en ook plezier bij het houden van jouw gitaar spreekbeurt! Vergeet niet heel de spreekbeurt te lezen, want we hebben ook een aantal handige tips en fimpjes voor je om bijvoorbeeld gitaar te leren spelen!

Gitaar spreekbeurt? Hoezo dat dan?!

Het eerste dat je eigenlijk moet doen tijdens jouw spreekbeurt over gitaren is uitleggen waarom je voor dit spreekbeurt onderwerp hebt gekozen. Speel je zelf misschien gitaar? Of wil je ooit gitaar leren spelen? Wie zijn jouw gitaarhelden dan? En wat voor gitaar heb jij dan? Wat dacht je er van om je gitaar mee naar school te nemen en… misschien wel zelfs een stukje gitaar te spelen voor jouw klas!? Dat is zeker mogelijk, maar vraag ook even aan jouw luf of meester hoe hij/zij hier over denkt… zeker als je elektrisch gitaar speelt moet je wel even uitkijken (niet te hard spelen, is schadelijk voor je oren!) en ook een hoop aansluiten… maar misschien is dat ook helemaal geen probleem. En nu snel verder lezen voor meer gitaar informatie voor jouw spreekbeurt!

Wat is een gitaar?

Een gitaar is een snaarinstrument (dat wil zeggen dat er snaren aan zitten) dat meestal 6 snaren heeft. De gitaar speel je meestal met je vingers, of met een zogenaamde plectrum (zo’n “driehoekig” stukje plastic). Er bestaan verschillende soorten gitaren. De belangrijkste zijn hier onder te vinden:

Akoestische gitaar Deze komt je het meest tegen. Meestal gemaakt van hout en je hebt er geen stroom voor nodig, want het geluid komt uit de klankkast.
Elektrische gitaar Deze vorm zie je ook veel. Bij sommige muziekstijlen is het normaal om alleen elektrisch gitaar te spelen. Maar dat hoeft niet hard!
Basgitaar (elektrisch & akoestisch) Deze gitaren zijn ook gitaren, maar klinken heel anders! Veel “zwaarder” en “lager” en “dieper”, als je begrijpt wat ik bedoel!
Overige gitaren (van alles!) Er zijn nog een hoop andere “gitaarsoorten” die eigenlijk misschien wel helemaal geen gitaar zijn, maar daar wel op lijken (zoals een ukulele).

 

spreekbeurt gitaar
Verschillende gitaren.. zie jij zo snel welke dat zijn?

Waaruit bestaat een gitaar?

Goeie vraag! Dat moet je er zeker bij vertellen. Of… eigenlijk hoeven we daar niet veel woorden aan vuil te maken. Kijk maar gewoon naar het plaatje hier onder, dan weet je genoeg!

Onderdelen van een akoestische gitaar:

gitaar-spreekbeurt-akoestische-gitaar

 

Onderdelen van een elektrische gitaar:

spreekbeurt gitaar elektrisch

 

Zo, we hopen dat je nu al iets weet over gitaren. Laten we dan eens teruggaan in de tijd, want waar, wanneer en hoe zijn gitaren eigenlijk ontstaan? Lees snel verder!

Geschiedenis van de gitaar

Zoals bij veel uitvindingen waren ook hier de oude Grieken vroeg bij… de eerste gitaar was een Griekse “Kithara” (zo heet het in modern Grieks nog steeds trouwens!). Het was niet hetzelfde als wat we nu kennen als de gitaar, maar het leek er wel heel veel op. En wanneer de eerste elektrische gitaren opkwamen? Dat was in de jaren 30 van de vorige eeuw (1930 tot 1940). Deze gitaren werden gemaakt door “Rickenbacker”. De eerste opname van een elektrische gitaar was dan ook pas in 1937 door jazzgitarist Eddie Durham.

Bekende merken gitaren (& modellen)

De bekendste elektrische gitaren worden zeker te weten gemaakt door Fender en Gibson. Beiden merken hebben weer meerdere bekende en populaire modellen. Het “Fender-kamp” (fans van het merk) heeft de hele hele bekende Stratocaster gitaar. En de voorganger hiervan, de Telecaster, is ook nog altijd heel geliefd! Hieronder zie je foto’s hiervan… kende jij ze al? Ze zijn er trouwens ook een veel verschillende kleuren!

fender spreekbeurt gitaar

En dan hebben we nog de Gibson-fans uit het “Gibson-kamp”… zij hebben ook twee hele mooie, goede en populaire elektrische gitaren! Dat zijn de Les Paul en SG. Voor foto’s, zie hier beneden!

les paul sg gibson spreekbeurt informatie

 

Gitaar leren spelen? Dat kan!

Je kunt natuurlijk op gitaarles, dat kun je aan jouw ouders vragen. Of je kunt natuurlijk gewoon lekker zelf opzoek naar online lessen. Hier onder heb ik een YouTube filmpje voor je, dus alvast veel succes!

 

Dit was dan de gitaar spreekbeurt voor scholieren uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Wat vond jij er van? Mis je iets? Hoe ging het? Blijf ook vooral verder lezen op deze website.. we hebben meerdere goede spreekbeurten, maar ook tips voor zenuwen, powerpoint presentaties en nog heel, heeeeel veel meer! Veel succes dus en vertel aan je vrienden dat deze spreekbeurt bestaat, misschien hebben zij ook wel wat aan deze website! Alles hier is gratis!

4 gedachten over “Spreekbeurt gitaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.