Spreekbeurt Griekenland

Ben jij opzoek naar een spreekbeurt over Griekenland? Dan zit je hier goed! AlleSpreekbeurten.nl heeft de beste Griekenland spreekbeurt voor jou online gezet! Deze spreekbeurt is bedoeld voor basisschool scholieren van groep 5, groep 6groep 7 én groep 8. Lees dus snel verder om ook een Griekenland kenner te worden en haal een goed cijfer voor jouw Griekenland spreekbeurt!

spreekbeurt griekenland

 

Spreekbeurt over Griekenland

Vertel om te beginnen jouw klas en juf/meester twaarom jij jouw spreekbeurt doet over Griekenland.  Is een van jouw ouders soms Grieks? Of misschien wel allebei? Opa of oma misschien? Gaan jullie er ieder jaar op vakantie naar Griekenland? Of denk jij dat eten uit Griekenland gewoon zo mega lekker is? Er moet wel een reden zijn waarom jij jouw spreekbeurt juist over Griekenland wilt doen… Vertel het dan aan jouw klas! Ben jij op vakantie geweest in Griekenland? Vertel hoe het was, waar je bent geweest, wat je hebt gedaan en neem vakantiefoto’s mee om te laten zien ( of stop deze digitaal in jouw PowerPoint of Prezi presentatie). Ben je nog niet op vakantie geweest en wil je met je ouders nog een mooie rondreis maken door Griekenland? Dan kun je de website CycladenEilanden.nl bekijken!

 

Algemene informatie over Griekenland

Omdat dit een landen spreekbeurt is, is het handig om een aantal feiten op een rijtje te zetten. Je vindt hier de belangrijkste informatie in cijfers hier onderin!

Taal Grieks
Hoofdstad Athene
Inwoners 10.800.000 (bijna 11 miljoen dus, minder dan Nederland!).
Oppervlakte 131.957 km² (ongeveer 3 keer groter dan Nederland)
Munt Euro (De Grieken betalen met het zelfde geld als wij).
Nationale feestdag 25 maart, jaarlijks wordt dit gevierd.
Religie (geloof) Grieks-orthodox (bijna iedereen)
Tijd Een uur later dan in Nederland.
Continent Europa (Zuid-Europa om nog preciezer te zijn).
Sport Basketbal en voetbal.

 

griekenland spreekbeurt kaart

De Griekse geschiedenis

De Griekse beschaving (vlok) is zo’n  6.000 jaar oud.  Rond 4.000 vóór Christus dus, waren de Grieken al actief. De klassieke Griekse cultuur,  die vooral rondom Athene actief was, was zo’n 500 jaar vóór Christus op haar best. Griekenland staat dan ook bekend om veel theaters en andere culture vormen (ook muziek en kunst, zoals standbeelden).

Omdat de Griekse geschiedenis zo uitgebreid is, komen we hier met een paar leuke en korte weetjes en feitjes over de Griekse geschiedenis.

 • 800 jaar vóór Christus werden in Griekenland al munten geslagen (gemaakt).
 • De Olympische spelen waren begonnen in Griekenland, zo’n 1.000 jaar vóór Christus.
 • Er waren veel Griekse filosofen in de Griekse geschiedenis (filosofen denken veel na over moeilijke onderwerpen en willen alles weten). Een paar bekende waren: Socrates, Plato en Aristoteles.
 • De Grieken geloofde in veel goden.  Zo was er een speciale God voor de liefde (Aphrodite), een God voor de muziek (Apollo) en een God voor de oorlog (Ares). Maar dit waren ze niet allemaal, er waren er nog veel meer!

griekse-geschiedenis-spreekbeurt

De cultuur van Griekenland: Griekse gewoontes

De Griekse cultuur is, door de lange geschiedenis, ook bekend en groot.  Grieken zijn openhartig, direct en heel gastvrij. Het is dan ook niet gek als je door een Griek zou worden uitgenodigd om bij hem/haar thuis te komen eten. Grieken zijn ook veel meer van het elkaar aanraken tijdens het praten. Heel uitbundig ook met hun handen tijdens gesprekken en discussies. Dat is best wel even wennen voor de nuchtere Nederlanders!

Grieken zijn vaak trots op hun afkomst en vinden familie heel belangrijk. Maar ook hun vrienden zijn heel erg belangrijk. Vaak wordt e
r “ruzie” gemaakt om wie er de rekening mag betalen bij het uitgaan: het is sociaal om de rekening van een ander te betalen. Opvallen is dat Grieken “nee” schudden met hun hoofd als ze ja bedoelen, en “ja” als ze “nee” bedoelen. Precies andersom dan de Nederlands ook weer! Het is dus een volk dat best veel verschilt qua uiterlijk. De meeste Grieken hebben dan ook zwart haart en zijn niet zo lang. Nederlanders zijn juist vaak blond en behoren tot de langste mensen ter wereld!

De Griekse taal

De Griekse taal is een mooie maar voor velen vaak moeilijke taal om te leren. Het Grieks heeft ook een ander alfabet, dat maat het voor toeristen en geïnteresseerden ook extra moeilijk om te lezen en te schrijven! Hier onder vind je het alfabet.

grieks-alfabet

 

Als je een paar woordjes Grieks wilt leren, dan kun je hier onder vast even oefenen (ook leuk voor jouw Griekenland spreekbeurt, omdat voor de klas te vertellen!):

 • Ja: Né
 • Nee: Óchi
 • Dank u: Sas efcharistó
 • Alstublieft: Parakaló
 • Pardon: Signómi
 • Hallo: Ja soe
 • Goede morgen: kaliméra
 • Goede avond: kalispéra
 • Goede nacht: kaliníxta

 

Griekse klimaat

Het klikmaat (simpel gezegd: het weer) in Griekenland is vaak goed. Dat wil zeggen: fijne lentes, warme zomers met veel zon. In de winter wordt het wel een stukje kouder, maar nog altijd best prima in vergelijking tot meer noordelijke landen als Nederland en België! Een echt Mediterraans klimaat dus, lijkt heel veel op het klimaat in Italië! Griekenland heeft ook een paar hoge bergen (bijna 3 km hoog!), waar vrijwel altijd sneeuw ligt. Daar kan het dus zeker koud worden!

 

Weetjes over Griekenland

Hier komen weer onze bekende weetjes over onze spreekbeurten! Wist jij dat Griekenland…

 • … meer dan 6.000 eilanden heeft?
 • … de tijd een uur later is dan in Nederland?
 • … veel toerisme heeft? Belangrijk voor de Griekse economie!
 • … je niet alleen kunt vliegen naar Griekenland, maar ook prima met de auto, motor bus of trein er naartoe kunt (vliegen in zo’n 3-3,5 uur en met de auto zo’n 2 dagen rijden).

Wat vond jij van deze Griekenland preekbeurt? Wij hopen dat je er iets aan had! Laat ons in de reactie dus weten wat je er van vond en ik welke groep jij zit! Omdat deze Griekenland spreekbeurt is bedoeld voor basisschool scholieren van groep 5, groep 6, groep 7 én groep 8, is het niet altijd even makkelijk om het niveau voor alle groepen even geschikt te houden! Maar laat ons in de reacties her onder vooral weten wat je er van vond. We wensen je veel succes bij jouw spreekbeurt over Griekenland!

4 gedachten over “Spreekbeurt Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.