Ben jij opzoek naar de beste Napoleon spreekbeurt? Bij ons zit je zeker helemaal goed! Alles wat je nodig hebt om van start te kunnen met jouw spreekbeurt over Napoleon is hier te vinden! Deze Napoleon spreekbeurt is geschikt voor basisschool leerlingen uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8. Veel succes alvast met de voorbereidingen en zet ‘em op! Ohja, onderin hebben wij ook Napoleon weetjes staan! Vergeet dus niet deze ook te gebruiken!
Napoleon spreekbeurt: algemene info
Napoleon 1 was in 1804 tot 1815 de Keizer van Frankrijk. In deze tijd is het hem gelukt een groot deel van Europa te veroveren. Dit deed Napoleon door oorlogen te voeren, genaamd de napoleontische oorlogen. Ook zorgde Napoleon ervoor dat al zijn vrienden en familie de baas werden in zijn veroverde gebieden. Zo konden deze heersers nooit de macht overnemen. Zijn broer Lodewijk Napoleon was bijvoorbeeld de baas in het koninkrijk Holland, wat later Nederland werd.
Tijdens de veldtocht van Napoleon naar Rusland werd een groot deel van leger vernietigd en vanaf toen ging het bergafwaarts. De slag bij Waterloo betekende het einde. Napoleon werd vastgezet op het eiland Sint Helena.
Zie hier onder ook een goede Napolen video voor jouw spreekbeurt! Handig zo!
De jeugd van Napoleon
Napoleon Bonaparte is geboren in 1799 op het eiland Corsica. Op negen jarige leeftijd vertrok Napoleon naar Frankrijk voor een militaire school. Toen hij vijftien was vervolgde hij zijn studie in Parijs en werd op zijn 16e benoemd tot tweede luitenant.
Kwaliteiten
Nu klinkt Napoleon helemaal niet als iemand die iets goeds heeft gedaan. Toch hebben we erg veel aan hem te danken. Zo heeft hij het wegennet in Europa uitgebreid en verbeterd. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat we in Europa rechts rijden. Daarbij heeft hij ervoor gezorgd dat we overal dezelfde maten en gewichten gebruiken, zoals de kilo, de meter en de liter. Oude maten werden in zijn tijd afgeschaft. De registraties van geboorten, huwelijken, overlijding en echtscheidingen worden ook vastgelegd door Napoleon. Dit noemen we de Burgerlijke Stand. Mensen hadden in die tijd vaak al een achternaam, maar moesten sinds die tijd de juiste spelling doorgeven. Ook kregen mensen sinds het gezag van Napoleon meer gelijke rechten en plichten. Geestelijken werden bijvoorbeeld niet meer voorgetrokken. Daarbij is door Napoleon ook de gezondheidszorg en het onderwijs verbeterd en vanaf toen ook toegankelijk gemaakt voor minder rijke mensen. Kortom, we hebben een heleboel goede dingen te danken aan deze keizer!
Privéleven
In zijn leven is Napoleon twee keer getrouwd. Hij was heel gelukkig getrouwd met zijn eerste vrouw Josephine, maar zij hadden moeite met het krijgen van kinderen. Er moest een erfgenaam komen en daarom moest Napoleon scheiden van zijn vrouw. Toen trouwde hij met de dochter van de keizer van Oostenrijk. Dit was niet uit liefde, maar zodat hij een hechtere band zou hebben met Oostenrijk. Het was dus een politieke keuze.
Napoleon had veel kinderen bij vrouwen die niet zijn echtgenoten waren. Zijn enige wettelijke zoon was Napoleon de tweede. Zijn andere zoon heette Charles Leon. De moeder van Charles was de hofdame van zijn eerste vrouw Josephine. Daarnaast kreeg hij nog een zoon van een Poolse Gravin. Hij heette Alexandre Collona. Dit was tijdens zijn huwelijk met Josephine. Napoleon heeft nog veel meer kinderen verwerkt bij andere vrouwen. Hij zou zich verdedigd hebben met de zin: ‘Hoe zal ik bij dit alles nog tijd hebben gehad om Europa te veroveren?’
Zijn dood
Napoleon stierf in 1821 op Sint-Helena. Zijn laatste woorden waren: ‘`a la tete de l’armee.’ Dit betekent: ‘aan het hoofd van het leger.’ Lang is er gedacht dat Napoleon is overleden aan maagkanker, omdat zijn zus, vader en opa vermoedelijk hieraan zijn gestorven. Later bleek dat er te veel van het stofje arseen in zijn lichaam zat. Dit betekent dat hij ook kan zijn vermoord. De echte doodsoorzaak kan alleen gevonden worden door nu nog een keer naar het lichaam van Napoleon te kijken, maar dit mag niet. Het lichaam ligt nu begraven in een praalgraf in de dome des invalides in Parijs. Dit is tegenwoordig een toeristische attractie, waar veel mensen heen gaan als ze de hoofdstad van Frankrijk bezoeken.
Napoleon feitjes, wist je dat…
- Napoleon tegenwoordig vaak herdacht wordt als lilliputter, een hele kleine man? Hij was in het echt 1 meter 68, wat voor een man van Italiaanse afkomst heel normaal was in die tijd.
- De rechterarm van Napoleon korter was dan zijn linkerarm? Op portretten houdt Napoleon zijn arm bijna altijd hetzelfde, waardoor het niet te zien was.
- De piemel van Napoleon niet ligt begraven? Deze is verkocht aan een verzamelaar in New Jersey.
- Het in Frankrijk bij de wet verboden is om varkens Napoleon te noemen? Dit wordt als respectloos gezien naar hun grootste leider.
Einde Napoleon spreekbeurt! Wat vond je er van? Heeft het je geholpen? Hoe is het gegaan? Laat het ons weten in de reacties! Vertel ook je vrienden uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8 dat deze website bestaat, dan kunnen zij ook net als jij hun spreekbeurt over Napoleon goed voorbereiden!