Spreekbeurt snoep

Spreekbeurt snoep nodig? Zoek dan niet verder! AllSpreekbeurten.nl heeft de beste snoep spreekbeurt voor je! Onze spreekbeurt over snoep is beschikt voor alle leerjaren: groep 5, groep 6groep 7 en groep 8. Waar wacht je nog op? Lees snel verder en vergeet de snoep weetjes onderin niet!

spreekbeurt snoep

Waarom een spreekbeurt over snoep?

Snoep is voedsel dat wordt gegeten omdat het lekker is. Over heel de wereld zijn mensen, volwassenen én kinderen er dol op… maar vooral kinderen! Waarom doe jij je spreekbeurt over snoep? En wat is jouw favoriete snoep? Vertel het aam je klas en juf/meester… ohja. misschien kun je zelfs wat van jouw favorieten snoep trakteren, alsof je jarig bent! 😉 

Geschiedenis snoep

De allereerste echte snoep ontstond in de 16e eeuw. Dit wordt suikerwerk genoemd. Dit werd gemaakt door rietsuiker te smelten en daar smaken aan toe te voegen. Toentertijd werd suikerwerk vooral gegeten door rijke mensen. Duitse keizers liet het suikerwerk van de Zuidelijk Nederlanden naar hun hof brengen. Bij belangrijke gebeurtenissen werden er zelfs kleine suikerbeeldjes gemaakt. Tafelsuiker was een erg duur product, waardoor alleen rijke mensen het konden kopen. Tot 1747, toen ontdekte een Duitse apotheker dat je suiker goedkoper kon maken door het uit suikerbieten te halen. Sinds dien is suiker ook voor het gewone volk betaalbaar.

ouderwetse snoep (spreekbeurt
Voorbeeld van oud snoep uit de Verenigde Staten!

Hoe snoep gemaakt wordt

Er zijn een heleboel verschillende soorten snoep die allemaal op een andere manier gemaakt wordt. Bijvoorbeeld, winegums, lolly’s, drop en chocolade. Die verschillende soorten snoep worden allemaal op een andere manier gemaakt, maar het meeste snoep wordt gemaakt van water, suiker en gelatine. Daaraan worden geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. De smaakstoffen zorgen voor de smaak aan het snoep, zodat het snoep bijvoorbeeld naar citroen of aardbei smaakt. Deze ingrediënten zitten meestal niet in het snoep, maar de smaakstoffen zorgen dat het snoep er toch naar smaakt. De geurstoffen zorgen voor het geurtje dat het snoep heeft en de kleurstoffen zorgen voor de kleur.

Chocolade wordt op een hele andere manier gemaakt. Dit snoepgoed wordt namelijk gemaakt van cacaobonen. Deze bonen groeien aan bomen die voorkomt in landen rond de evenaar. Aan deze bomen groeit een cacaovrucht die gevuld is met cacaobonen. Deze cacaobonen gaan door een heel proces voordat het uiteindelijk chocolade is. In pure chocolade zit erg veel cacao, terwijl er in melkchocolade minder chocolade zit en wel melkpoeder. In witte chocolade zit helemaal geen cacao, waardoor het eigenlijk geen chocolade is.

Drop wordt gemaakt van de zoethoutstruik. Uit de wortel van de zoethoutstruik wordt het dropextract getrokken, wat het belangrijkste ingrediënt is van dit snoep. Van zoethout drop maken is een heel werkje. Behalve zoethout worden er nog een hele hoop andere ingrediënten toegevoegd aan drop, zoals suiker en zout. Niet alleen in zoute drop, ook in zoete drop zit namelijk zout.

Snoep uit verschillende landen

Over de hele wereld, is verschillend snoep te vinden. Zo is drop een typisch Nederlands snoepje, de meeste mensen kennen dit lekkernij niet. Ander typisch Nederlands snoep zijn boterbabbelaars en salmiak. Kun jij nog meer Nederlands snoep verzinnen?

Tegenwoordig is het makkelijker om buitenlands snoep te kopen in Nederland. Toch ligt veel buitenlands snoep niet in de supermarkten. Zoals de Amerikaanse Reeses Peanutbutter cup. Dit is een soort chocolaatje met pindakaasvulling, iets wat er populair is in Amerika. Of de Amerikaanse Pop Tarts, een soort koekje met een zachte vulling. Ook Griekenland heeft snoep wat wij niet kennen, zoals vanille. Dit is een witte, zoete crème die gekoeld moet worden in een ijskoud glas water. Het wordt gegeten als een soort lolly. In Turkije wordt er veel baklava gesnoept. Dit zijn kleine, mierzoete gebakjes gemaakt van bladerdeeg, noten en honing. Zo zijn er nog veel meer landen met snoep dat in Nederland niet bekend is.

Snoep video!

Handig voor de voorbereiding van jouw snoep spreekbeurt!

Snoep weetjes, wist je dat…

 • …je snoep het beste kunt bewaren op een donkere en droge plaats bij een temperatuur tussen 12 en 21 graden? Daarom wordt snoept thuis meestal in de kast bewaard.
 • …in snoep meestal veel suiker zit, maar je ook snoep kunt krijgen zonder suiker? Dit is te koop bij de meeste supermarkten. Het is lekker en niet schadelijk voor je lichaam!
 • …chocolade gelukkig maakt? Wanneer je chocolade eet, maak je een stofje in je hersenen aan genaamd endorfine. Dit stofje zorgt voor een geluksgevoel.
 • …Amstedam altijd de belangrijkste cacaohaven ter wereld is geweest en nog steeds is? Naar de haven in Amsterdam wordt cacao verscheept en hier wordt het ook verwerkt. Gemiddeld is dat 600.000 ton cacao.
 • …drop het meest gegeten snoep in Nederland is?

 

Wat vond je van de snoep spreekbeurt? Gaat dat lukken zo denk je? We horen het graag van je! Meer spreekbeurt onderwerpen vind je hier, dus verder voor andere leuke spreekbeurten! Misschien ben je nu ook wel geïnteresseerd in de chocolade spreekbeurt… dat is eigenlijk ook snoep!

Vertel ons ook of je in groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 zit, vinden wij altijd leuk om te weten! En vertel je vrienden/vriendinnen over deze website! Echt hele coole en goede spreekbeurten! Succes alvast!

18 gedachten over “Spreekbeurt snoep

 1. ik vind dit een hele leuke site alleen de informatie is niet voldoende om me te intreseren dat ik mijn spreekbeurt over snoep doe helaas moet ik dit zeggen maar ik vind het wel leuk om al deze goeie reacties te lezen van de mensen die hier een 10 voor hebben gekregen aleen ik als juf vind het geen 10 waardt sorry voor deze kritiek maar ik ben gewoon heel eerlijk ik vindt dit niet echt een wouw waard dus kom maar met iets beters

 2. heeyy weet iemand ook een ander filmpje deze duurt te lang want onze spreekbeurt mag maar maximaal een kwartier duren en het filmpje is al een kwartier
  alvast bedankt!

  xxx

 3. ik zit in groep acht en ik denk dat ik deze spreekbeurt doe alleen het zijn een beetje weinig kopjes, maar verder hele goede spreekbeurt

 4. hi bedankt voor de infomatie want mijn spreekbeurt gaatn ook over snoep dus ik hier best veel aan en ik wist de meeste infomatie niet eens dus echt bedankt hopelijk krijg ik een tien wens me sucses
  ! xd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.