Spreekbeurt over de tweede wereldoorlog nodig? Hier op allespreekbeurten.nl vindt je de meeste complete spreekbeurt over de tweede wereldoorlog (ook wel bekend als WO II of WO2). Deze spreekbeurt is bedoeld voor jongeren die op de basisschool zitten (uit groep 5, groep 6, groep 7 en groep 8). Wij hebben geprobeerd om de spreekbeurt zo gemakkelijk en compleet mogelijk te maken, zodat jij een zo hoog mogelijk cijfer haalt! Natuurlijk kunnen wij niet alles voor je doen, het leren zal je toch echt zelf moeten doen! Lees dus snel verder en alvast heel veel succes bij het houden van jouw spreekbeurt over de tweede wereld oorlog.
Waarom een spreekbeurt over de tweede wereldoorlog?
Vaak is het leuk om te vertellen waarom je voor het onderwerp gekozen hebt waarover de spreekbeurt gaat. In jou geval zal de spreekbeurt gaan over de tweede wereldoorlog. Je kunt tegen je klasgenoten vertellen dat je bijvoorbeeld erg geïnteresseerd bent in geschiedenis en oorlogen. Ook kan het zo zijn dat je er veel over gelezen hebt of films erover gezien hebt en er dus graag wat over wilt vertellen tegen je klasgenoten en juf of meester.4
Begin van de tweede wereld oorlog
In 1933 is Duitsland een erg arm land en veel mensen hebben geen werk. Hierdoor worden de mensen in Duitsland erg ontevreden. Een man genaamd Adolf Hitler wil dat het beter gaat met zijn Duitsland en richt een politieke partij op. Deze politieke partij heet NSDAP echter wordt dit al snel vervangen door het woord nazi’s. Hitler beloofd de bevolking in Duitsland verbetering en zegt dat hij gaat zorgen voor meer: werk, eten en welvaart. Hieronder is een foto van Hitler.
Door deze beloftes gingen veel mensen op Hitler stemmen en werd hij de leider van Duitsland. Mensen die het niet eens met Hitler waren, werden opgepakt en verdwenen in gevangenissen. Om meer werk en welvaart te krijgen moest volgens Hitler Duitsland groter worden. Op deze manier ontstond de tweede wereldoorlog.
In 1939 begint de tweede wereldoorlog want Hitler valt Polen binnen. Dit is een groot land dat langs Duitsland ligt wat ook op het plaatje hieronder te zien valt. Engeland en Frankrijk zijn het hier niet mee eens en verklaren de oorlog met Duitsland.
In mei 1940 valt Duitsland ook Nederland aan en hierbij vallen helaas ook veel doden. Het bombardement van Rotterdam zorgde eruit eindelijk voor dat Nederland zich moest overgeven.
Niet alleen Nederland werd aangevallen maar ook: Frankrijk, belgië, Denemarken, Luxemburg en Noorwegen. Nu Duitsland de bezetter (de baas) was veranderde er erg veel voor de inwoners van deze landen want deze kregen immers te maken met aantal nieuwe regels.
Waarom Duitsland alsnog de tweede wereldoorlog verloren heeft?
Hitler wilde steeds meer landen veroveren en ging dus ook Rusland en Engeland aanvallen. Echter zijn dit ook twee landen die erg grote legers hebben. Al snel werd duidelijk dat Hitler zijn legers niet groot genoeg waren om deze beide landen te verslaan. Inmiddels heeft ook Amerika zich bij Engeland gevoegd zodat ze samen konden vechten tegen de Duitsers.
In 1944 besluiten Engeland en Amerika om Duitsland te gaan aanvallen. Dit gebeurd met wel meer dan 1 miljoen soldaten gelijk. Deze dag wordt ook wel D-day genoemd (beslissingsdag) en gebeurd op de stranden van Noord-Frankrijk.
Ondertussen vallen ook de Russen Duitsland aan vanuit het Oosten. Op dit moment moet Duitsland een twee fronten oorlog gaan uitvechten. Al snel blijkt dat dit teveel is voor Duitsland en stevent af op een totale nederlaag. Op 5 mei 1945 geven de Duitsers zich over, en Hitler schiet zichzelf een kogel door het Hoofd. Op het moment dat Hitler zichzelf dood schiet is de tweede wereld oorlog afgelopen voor heel Europa en dus ook Nederland.
Tweede wereldoorlog weetjes… wist je dat…
- …Hitler vriendschappen sloot met Italië en Japan
- …de hele wereld vielen meer dan 72 miljoen doden
- …Nederland zich al na 4 dagen overgaf aan Duitsland
- …er vele slachtoffers vielen door de vliegtuig bombardementen
- …de Nederlanders een geheime radio hadden tijdens de oorlog genaamd: ‘Radio Oranje’
Een filmpje over de Tweede wereldoorlog dat je kan helpen bij je spreekbeurt is hier onder te zien! Kijken dus!
Wat vond je van de tweede wereldoorlog spreekbeurt?
Wij zijn daar heel benieuwd naar! Laat ons weten wat je er van vond en hoe de spreekbeurt was gegaan en of je in groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 zit! Wij zijn erg benieuwd. De tweede wereldoorlog is namelijk een zeer interessant onderwerp om over te vertellen.
Wil je meer weten over de tweede wereldoorlog? Zie dan ook de volgende twee spreekbeurten:
te gekke siter