Spreekbeurt Italië

Ben jij opzoek naar een spreekbeurt over Italië? Dan zit je hier goed! AlleSpreekbeurten.nl heeft de beste Italië spreekbeurt voor jou online gezet! Deze is bedoelde voor basisschool scholieren van groep 5, groep 6, groep 7 én groep 8. Lees dus snel verder om er achter te komen wat je allemaal kunt vertellen tijdens jouw Italië spreekbeurt!

Italië vlag

Spreekbeurt over Italie: waarom?

Allereerste is het goed om jouw klas en juf/meester te vertellen waarom jij jouw spreekbeurt doet over Italië. Heb jij soms Italiaans bloed in jouw familie zitten? Gaan jullie er ieder jaar op vakantie? Denk je soms: wat is dat Italiaans eten toch lekker (is zo!), laat ik mij daar eens in verdiepen? Er moet wel een reden zijn waarom jij jouw spreekbeurt juist over Italië wilt doen… Kan jij toevallig ook een beetje Italiaans? Verwerkt dat dan ook in jouw spreekbeurt! Als je verder leest zie je dat we daar ook een paar voorbeelden van geven (zoals dankjewel zeggen in het Italiaans). Ben jij op vakantie geweest in Italië? Laat weten hoe het was, waar je bent geweest en neem als het kan vakantiefoto’s mee (of stop deze digitaal in jouw PowerPoint of Prezi presentatie).

Algemene informatie over Italië

Omdat dit een landen spreekbeurt is, is het handig om een aantal feiten op een rijtje te zetten. Hier komen de belangrijkste cijfers van het land!

Taal Italiaans (een mooie taal!).
Hoofdstad Rome (een stad met veel geschiedenis!).
Inwoners 61.500.000 (ruim 61 miljoen, bijna 4x meer dan Nederland!).
Oppervlakte 300.000 km² (bijna 10 keer groter dan Nederland).
Munt Euro (Italianen betalen met het zelfde geld als wij).
Nationale feestdag 2 juni, jaarlijks wordt dit gevierd.
Religie (geloof) Voornamelijk rooms-katholiek (christelijk dus).
Tijd Het zelfde als in Nederland, geen verschil dus!
Continent Europa (Zuid-Europa om nog preciezer te zijn).
Sport Vooral voetbal, maar ook wielrennen (fietsen) en motorsporten.

kaart van italie

Geschiedenis van Italië

Italië heeft een hele interessante geschiedenis die duizenden jaren terug gaat. Vóór de belangrijke stad Rome was Italie bevolkt door meerde volken. Zo waren er naast de Romeinen ook Etrusken, Apuliers, Latijnen, Liguriers en nog een hele boel andere volken… ze waren dus niet alleen. Vanaf de 8e. eeuw vóór Christus kwamen de Grieken daar ook nog eens bij met koloniën (een kolonie is eigenlijk een bezetting: een stuk land dat een ander land eigenlijk “inpikt” (dit kwam vroeger veel voor)) in Zuid-Italië en Sicilië. De macht van de Romeinen nam wel toe en werd verspreid over Italië en nog verder (Iberisch Schiereiland, wat wij tegenwoordig Spanje en Portugal noemen). Het Romeinse rijk kon en werd verder worden uitgebreid. Uiteindelijk waren de Romeinen met het Romeinse rijk de baas over een groot deel van Europa. Zie ook de kaart hier onder.

romeinse rijk spreekbeurt italie
Herken jij alle landen die daar bij horen? Hoe heten deze tegenwoordig? Wij willen niet alles voorzeggen! 😉

De Romeinen namen veel gewoonten (cultuur), maar ook kennis  over van Griekenland. Deze gewoonten en kennis gebruiken zij dan zelf. Op het gebied van bouwkunde (bouwen van gebouwen bijvoorbeeld), het leger en politiek waren de Romeinen belangrijk bij grote ontwikkelingen.

Cultuur van Italië

In Italië vinden ze het fijn als je weet wat de ongeschreven regels zijn (gewoonten) en meedoet waar het kan met de rituelen van de Italiaanse cultuur. Je krijgt er van de Italianen waardering en complimenten voor terug als je dat doet. Het is een volk dat warm, vriendelijk en open is. Italianen praten graag in de mooie Italiaanse taal. Over de taal gesproken… zij vinden het fijn als je je best doet om hun taal te spreken, als is het maar een beetje: goedemorgen,  dankjewel…

In Italië worden gasten altijd als eerste begroet. Als je een onbekende bent, zullen Italianen je snel willen leren kennen. Meestal schudden Italianen de  hand. Wil je een beetje met ze kunnen praten?

 • Buon giorno (goedendag)
 • Buona sera (goedenavond, vanaf een uurtje of drie ’s middags)

Italië staat ook bekend om de veel een lekkere koffiesoorten. Cappuccino is bijvoorbeeld typisch Italiaans! Het is een land waar dan ook veel koffie wordt gedronken. Naast van koffie, houden de Italianen ook van een drankje (borrel, alcohol) op zijn tijd. Dit is dan vaak wijn, maar bier is ook populair. Naast drinken houden Italianen ook van eten. De Italiaanse keuken (zoals dat met een mooi woord heet: daar bedoelen we mee, het eten dat ze in Italië maken) is dan ook erg bekend en populair over heel de wereld. Je kent de keuken vast wel van… pizza en pasta! Natuurlijk zijn er nog veel meer specialiteiten, maar hier staan ze vooral bekend  om. Hmm… wij krijgen er nu al honger van!

Verder is Italië natuurlijk ook heel erg geliefd bij toeristen. Dit zorgt ook voor een hoop inkomsten voor veel Italianen. Rome, maar ook Milaan (bekend van de mode wereld!) Sicilië en Florence worden veel bezocht. Toerisme is er in Italië dus zeker!

Klimaat van Italië

Het klikmaat (simpel gezegd: het weer) in Italië is vaak goed. Dat wil zeggen: fijne lentes, warme zomers met veel zon. In de winter wordt het wel een stukje kouder, maar nog altijd best prima in vergelijking tot meer noordelijke landen als Nederland en België. Een echt Mediterraans klimaat dus! In het Noorden van Italië kan het trouwens wel een stukje kouder worden dan in het zuiden. Over noord en zuid gesproken (even iets anders dan het klimaat)… wist je dat het noordelijk deel van Italië rijker is dan het zuidelijk deel? Even voor de duidelijkheid: noordelijk is  “boven” en zuidelijk is “onder”.

Italiaanse woorden

Wil jij een woordje Italiaans leren? Dat kan! Lees en oefen dan vast de volgende woorden.

 • Ja: Sì
 • Nee: No
 • Dank u: Grazie
 • Geen dank: Prego
 • Alstublieft: Per favore
 • Pardon: Mi scusi, Scusa
 • Hallo: Salve, Ciao
 • Tot ziens: Addio
 • Goede morgen: Buon giorno
 • Goede avond: Buona sera
 • Goede nacht: Buona notte

Wil jij of je ouders (of heel het gezin!) voor als je op vakantie gaat Italiaans leren spreken? Dan kun je hier een cursus (luisterboek) bestellen, en dan moet dat met een beetje je best zeker goed komen! Dan kun je ook aan je uitspraak werken… dat kan zo uit papier soms wel lastig zijn, maar met een luisterboek komt dat goed!

Weetjes over Italie: wist jij dat…

 • … bij Italië zo’n 3.700 eilandjes horen?
 • … Rome zo’n 2,7 miljoen inwoners heeft?
 • … Italië 20 regio’s en meer dan 100 provincies heeft?
 • … het grootste deel van Italië bestaat uit heuvels en bergen?

 

Wat vond jij van deze Italië spreekbeurt? Wij hopen dat je ‘em goed vond en dat je het goed zult doen tijdens jouw spreekbeurt! Laat ons in de reactie dus weten wat je er van vond en ik welke groep jij zit! Omdat deze Italië spreekbeurt is bedoeld voor basisschool scholieren van groep 5, groep 6, groep 7 én groep 8 willen wij graag weten wat juist jij er van vond! Veel succes alvast en ehh… zenuwachtig zijn is nergens voor nodig!

 

6 gedachten over “Spreekbeurt Italië

 1. Het is wel redelijk goed ik heb er een paar dingetjes van gebruikt, ik zit in groep 8, binnen 3 weken heb ik mijn spreekbeurt… Spannenddd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.